مقایسه دوروش حمایت تنفسیNCPAP باNIPPV در درمان سندروم دیسترس تنفسی نوزادان پره ترم
Abstract
سندرم دیسترس تنفسی درحدود 50 درصد نوزادانی که زیر 30 هفته بدنیا می آینددیده می شود.علیرغم بهترشدن درمان دیسترس تنفسی درنوزادان یافتن یک روش درمانی موثروغیرتهاجمی همواره مورد نیاز است. امروزه تمامی تلاشها بر این است که از تهویه تنفسی غیر تهاجمی بدلیل عوارض کمتر آن استفاده شود که در این بین به نظرمیرسدیکی ازبهترین روشها استفاده ازNasal intermittent positive pressure ventilation))NIPPV باشد که نسبت به انتوباسیون داخل تراشه کمتر تهاجمی است. NCPAP یکی از روشهای پذیرفته شده برای حمایت ونتیلاتوری نوزادان در درمان RDSاست .علیرغم کاهش نیاز به اینتوباسیون در نوزادان پره مچورمیزان شکست آن 15-50 درصد است. بنابرین استفاده از یک روش غیرتهاجمی با میزان شکست حمایت تنفسی پایین ضروری بنظر می رسد.
هدف از این مطالعه: مقایسه دو روش حمایت تنفسی غیر تهاجمی NCPAP باNIPPV در در مان RDSدر نوزادان پره ترم با سن حاملگی 28- 32 هفته
روش کار:این مطالعه کار آزمایی بالینی تصادفی است که جهت مقایسه دو روش حمایت تنفسی غیر تهاجمی NCPAP باNIPPV در در مان RDSدر نوزادان پره ترم با سن حاملگی 28- 32 هفته در فاصله سالهای 1395-1396 در بیمارستان الزهرلی تبریز انجام شد.
نوزادان با سن حاملگی 28-32هفته باشکایت دیسترس تنفسی (RDS )وارد مطالعه شدند.از 66نوزاد بستری شده در NICUبیمارستان الزهرای تبریز 60 نوزاد وارد مطالعه شدند به طور تصادفی 29 نوزاد در گروه NIPPV و31 نوزاد در گروه NCPAP قرار گرفتند.اکثر نوزادان در ابتدای بستری سورفاکتانت به روش (Intubate-Surfactant-Extubate)INSUREدریافت کردند. برای تمامی نوزادان در بدو بستری کافیین شروع شده .هردو گروه از نظر عوارض کوتاه مدت وبلند مدت شامل:طول مدت بستری ,NECیا همان پرفوراسیون دستگاه,بیماری مزمن ریوی CLD)) گوارش,خونریزی مغزی(IVH)مرگ ومیر ومیزان انتوباسیون داخل تراشه مقایسه شدند.
نتایج: میزان شکست درحمایت تنفسی گروهNIPPV 5مورد(7/16)درصد ودرگروهNCPAP 2مو(5/6)درصدباP=/255. میزان نیاز به سورفاکتانت در گروه NIPPV (50%)ودرگروه NCPAP ( 3/63درصد) با P=/375 تفاوت معنی¬داری از نظر نیاز به سورفاکتانت مشاهده نشد. مهمترین عارضه در هردو گروه آپنه بوده گه در گروه NIPPV (3/33)درصد ودر گروه NCPAP (4/19)درصد که با P=/255. مهمترین تفاوت در بین دو روش تهویه کاهش تعداد روزهای بستری در روش NIPPV نسبت به روش NCPAP(به ترتیب 4/17±2/26 در مقابل 2/19±4/38 با009/.P=) بود. از لحاظ سایرعوارض دراین مطالعه تفاوت معنی¬داربین دو گروه وجود نداشتند.