بررسی رابطه سطح ویتامین D با سطوح بیومارکرهای تکثیر فیبروبلاست سینونازال انسان در بیماران با رینوسینوزیت مزمن همراه با پولیپ بینی
Abstract
این مطالعه با هدف بررسی رابطه سطح ویتامین D با تکثیر فیبروبلاست های سینونازال در بیماران با رینوسینوزیت مزمن با پولیپ و نقش درمانی آن بررسی شد.
روش کار و مواد: در این مطالعه ی مورد-شاهدی، 30 نفر از بیمارانی که جهت پولیپکتومی بینی (گروه مورد) و 30 نفر از بیمارانی با وضعیت های غیرالتهابی که تحت جراحی اندوسکوپیک و غیر اندوسکوپیک بینی قرار گرفتند (گروه شاهد) در سال 1396 مورد مطالعه قرار گرفتند. بیماران با در نظر گرفتن معیارهای ورود به مطالعه و خروج از آن، پس از شرح هدف از انجام مطالعه و نحوه اجرای آن و با اخذ رضایت آگاهانه وارد مطالعه شدند. سطح ویتامین 25 Hydroxyvitamin D از نمونه خونی و تکثیر فیبروبلاست های بر اساس 67Ki و ویمنتین از نمونه ی بافتی حاصل از سینوس ها ارزیابی گردید و با استفاده از نرم افزار23.0.0 SPSS® مورد تحلیل و آنالیز قرار گرفت.
یافته ها: میانگین سطح ویتامین D در بیماران گروه مورد 36/7±1/23 و در گروه شاهد 02/7±19/31 بود که به طور معنی داری در گروه مورد پایین تر بود (01/0>p). در بررسی تکثیر فیبروبلاست های سینونازال با استفاده از ویمنتین، تمامی بیماران گروه مورد مثبت و تنها %20 از بیماران گروه شاهد مثبت بودند. در بررسی تکثیر فیبروبلاست های سینونازال با استفاده از 67Ki، %100 بیماران گروه کنترل منفی بودند در حالی که تنها %10 از بیماران گروه مورد منفی بودند. سطح ویتامین D با افزایش مثبت شدن 67Ki کاهش می یافت.