ارتباط تغییرات اپی تلیوم قرنیه با مراحل مختلف کراتوکونوس
Abstract
کراتوکونوس، بیماری پیشرونده ای است که بطور معمول در سنین نوجوانی و دهه دوم زندگی بروز می کند. در این بیماری قرنیه بصورت غیر عادی، پیشرونده و غیر قرینه در قسمت مرکزی نازک می شود و شکل آن تغییر کرده، برآمده و مخروطی شکل می شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط تغییرات اپی تلیوم قرنیه با مراحل مختلف کراتوکونوس می باشد.
مواد و روش ها: این مطالعه بعد از تصویب در شورای پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی تبریز و کسب مجوز از کمیته اخلاق آن دانشگاه شروع به کار کرد. مطالعه حاضر به صورت توصیفی-تحلیلی بود. همه بیماران مبتلا به کراتوکونوس قرنیه که در طی سال 1396 به بیمارستان نیکوکاری تبریز مراجعه کرده اند وارد مطالعه شدند. برای تمامی بیماران بررسی جامع چشم از جمله ارزیابی حدت بینایی، عیوب انکساری انجام شده، grade کراتوکونوس از طریق دستگاه پنتاکم مشخص شده با تغییرات اپی تلیوم قرنیه که با استفاده از دستگاه optovue بدست آمده است مقایسه شد تا ارتباط تغییرات اپی تلیوم قرنیه با مراحل مختلف کراتوکونوس بررسی شود. تمامی داده های بدست آمده در چک لیست محقق ساخته وارد شد. تمامی اطلاعات بدست آمده توسط نرم افزار SPSS Ver 18 مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافته ها: در بررسی انجام شده، بین دو جنس از نظر ضخامت اپی تلیوم قرنیه تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد. در مطالعه حاضر با مقایسه تغییرات میانگین ضخامت اییتلیوم قرنیه مبتلایان به کراتوکونوس در 2 نیمه فوقانی و تحتانی به دست آمده از دستگاه Optovue با stage های کراتوکونوس در پنتاکم تفاوت معنی داری (۰۱۲/۰p=) و (۰۰۱/۰p=) مشاهده شد (ولی ارتباط خطی نمی باشد). همچنین در مقایسه تغییرات حداقل ضخامت اپی تلیوم قرنیه (Thinest) در stage های مختلف کراتوکونوس تفاوت معنی داری (۰۰۱/۰p=) و (۰۰۳/۰p=) در هر دو چشم راست و چپ دید شد و یک ارتباط معکوس و خطی بین حداقل ضخامت ابی تلیوم قرنیه و stage بندی مراحل کراتوکونوس مشاهده شد.