بررسی عناصر شخصیت طبق نظریه کلونینگر در بیماران مبتلا به انواع مختلف اختلال وسواسی جبری
Abstract
زمینه های شخصیت در بیماران مبتلا به اختلال وسواسی جبری OCD چندین دهه مورد بررسی قرار گرفته اند، در حالی که زیرعناصر منش در مطالعات ذکر نشده اند و همچنین ارتباط انواع ونکووری OCD با شخصیت بررسی نشده است. درمطالعه حاضر عناصر و زیرعناصر سرشت و منش در OCD و انواع ونکووری آن بررسی شده اند.
مواد و روشها: پنجاه و یک بیمار مبتلا به اختلال وسواسی جبری که بر اساس معیارهای DSM-IV تشخیص داده شده اند با میانگین سنی 49/9±59/30 سال مورد مطالعه قرار گرفته اند، و با پنجاه و سه نفر کنترل با میانگین سنی 41/9±23/30 مقایسه شدند که از نظر سنی و جنسی همسان شده بودند و بیماری روانپزشکی ماژور نداشتند. همه شرکت کنندگان پرسشنامه سرشت و منش (TCI-125) را پر نمودند و بیماران پرسشنامه وسواسی جبری ییل براون و پرسشنامه وسواسی جبری ونکوور را نیز پر نمودند.
نتایج: در مقایسه با افراد سالم، بیمارانِ مبتلا به اختلال وسواسی جبری به طور معنی داری امتیاز بالاتر در پرهیز از آسیب، نگرانی از آینده، ترس از ابهام، خجالتی بودن و پشتکار داشتند و نیز به طور معنی داری امتیاز پایین تر در پیوند، خودراهبری، مسئولیت پذیری، هدفمندی، شایستگی، نظم خودانگیخته، روحیه همکاری، تحمل اجتماعی، دلسوزی، اصولمندی اجتماعی، هویت یابی بین فردی و نهایتاً بلوغ شخصیت داشتند؛ همچنین پشتکار و خودراهبری به طور
معنی داری با امتیاز انواع OCD شامل چک نمودن، افکار وسواسی، احتکار، دقت، تردید و امتیاز کلّی ونکوور همبستگی داشت.