بررسی سمیت سلولی گیاه Anthriscus nemorosa بر روی رده سلول سرطانی و نرمال (MCF7, HFF)
Abstract
مقدمه: گیاه(M. B.) Spreng. A. nemorosa از خانواده Umbellifera در برخی مناطق ایران از جمله مازندران، گیلان، آذربایجان و ... پراکنده است. ترکیبات ترپنوئیدی، فنولی، انتوسیانین، پودوفیلوتوکسین و ... در گیاهان جنسAnthriscus شناسایی شده اند که باعث اثراتی چون ضددرد، ضد ویروس، ضد التهاب، محافظ کبدی، ضد تجمع پلاکتی می شوند.
هدف: در این مطالعه فعالیت سمیت سلولی عصاره های مختلف گیاه A. nemorosa بر روی سلول های سرطانی(MCF-7) و نرمال (HFFF2) مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: نمونه گیاهی خشک شده توسط دستگاه سوکسله عصاره گیری شد و سپس با استفاده از روش MTT سمیت سلولی گیاه بر روی رده سلول سرطانیMCF-7 و نرمال HFFF2 در زمان های 24 و 48 ساعت با غلظت های مختلف از عصاره ها مورد بررسی قرار گرفت. سپس قوی ترین عصاره فراکسیونه شده و اثرات سمیت سلولی آنها نیز مورد بررسی قرار گرفت. مکانیسم سمیت سلولی نیز توسط روش فلوسایتومتری ارزیابی شد. هم چنین ترکیبات فرار سازنده عصاره ان- هگزانی و فراکسیون 80% و 100% آن به روش GC-MS بررسی شد.
یافته ها: طبق مطالعات انجام شده عصاره ان- هگزانی و فراکسیون های60%، 80% و 100% آن اثر سمیت سلولی قابل ملاحظه ای نسبت به گروه کنترل (p<0.001) را بر روی رده سلول سرطانی MCF-7 از خود نشان دادند. مکانیسم سمیت سلولی عصاره ان- هگزانی و فراکسیون 60% به صورت نکروز و فراکسیون های 80% و 100% از مسیری به جز نکروز و اپوپتوز بود. عمده ترکیبات شناسایی شده نیز ترکیبات غیرترپنوییدی می باشند.
نتيجه گيري: عصاره ان- هگزانی A. nemorosa و فراکسیون های 60%، 80% و 100% آن بر روی رده ی سلول سرطانی MCF-7 اثر سمیت سلولی قابل ملاحظه ای نسبت به کنترل داشته است.