بررسی فیتوشیمیایی گیاه Artemisia marschalliana
Abstract
مقدمه: گیاه Artemisia marschalliana که در ایران با نام درمنه ارسبارانی شناخته میشود متعلق به خانوادهAsteraceae بوده و یکی از 34 گونه گزارش شده از جنس Artemisia در ایران میباشد.
اهداف: با در نظر گرفتن اثرات بیولوژیک متعدد گزارش شده از این جنس، مطالعه به منظور خالص سازی و آنالیز ترکیبات موجود در گیاه A. marschalliana منطقی به نظر میرسد.
روش کار: عصاره گیری از اندام هوایی گیاه که خشک و پودر شده بودند توسط سوکسله به ترتیب با حلال های ان-هگزان، دی کلرومتان و متانول انجام گرفت و عصاره ها خشک شدند. سپس عصاره متانولی بر روی Sep-pak ODS منتقل و شستشوی آن با نسبت های افزایش یابنده متانول/آب صورت گرفت. آنالیز فراکسیون 10% توسط HPLC preparative فاز معکوس منجر به جداسازی و شناسایی ساختار شیمیایی 5 ترکیب با روش CNMR13 و HNMR1 و یک ترکیب توسط COSY، HSQC، HMBC و DEPT تعیین گردید. اسانس گیری با روش تقطیر آبی توسط کلونجر صورت گرفت و محتوای اسانس توسط GC-MS مشخص شد. خاصیت آنتی اکسیدانی با معرف DPPH تعیین شد. اثرات ضد میکروبی به روش دیسک و MIC بررسی گردید. محتوای فنولی و فلاونوئیدی تام نیز بررسی شد.
نتایج: از بررسی عصاره متانولی ترکیبات فنولی، فنیل اتانوئیدی و مشتقات بنزوئیک اسیدی بدست آمد. آنالیز اسانس منجربه شناسایی 38 ترکیب شد که عمدتاً ترکیبات ترپنوئیدی بودند. بیشترین اثر آنتی اکسیدانی، محتوای فنولی تام و فلاونوئیدی تام، مربوط به عصاره متانولی وبه ترتیب فراکسیون های 20% و 40% بودند. قابل ذکر است که عصاره ان-هگزانی دارای بیشترین اثرات ضد میکروبی بود.
نتیجه گیری:
بررسی فیتوشیمیایی این گیاه منجر به شناسایی 5 ترکیب غیرفرار و 38 ترکیب فرار گردید.
از آنجایی که نقش کلیدی ترکیبات فنولی در بروز اثرات بیولوژیک گیاه نسبت به سایر متابولیت های ثانویه از اهمیت بیشتری برخوردار است حضور این مواد در گیاهان خاصیت قابل توجهی به حساب می آید.