بررسی متیلاسیون پروموتور ژن miR137 ، برای تشخیص زودرس تومورهای کولورکتال در مدفوع افراد مبتلا به این بیماری
Abstract
: ژن های دخیل در چرخه ی سلولی ، آپوپتوز و مهاجرت سلولی نقش مهمی را در پروسه سرطان¬زایی در کولون ایفا می¬کنند. بررسی متیلاسیون ژن های در گیر در سرطان به صورت یک فاکتور قابل اعتماد در تشخیص سرطان های گوناگون بروز کرده و به صورت یک عامل پیش بینی کننده پیشگیری کننده و ارزشمند در تمام سرطان های انسانی به خصوص سرطان کولورکتال مطرح شده است. هدف از بررسی حاضر آنالیز یکی از ژن های عمده درگیر در سرطان کولورکتال در جامعه شمال غرب ایران می باشد. سرطان کولورکتال یکی از رایج ترین سرطان ها در دنیا می باشد. سالانه نیم میلیون نفردر جهان به این سرطان مبتلا می شوند. این بیماری دومین عامل مرگ در اثر سرطان در سراسر دنیا می باشد. در آمریکا بعد از سرطان ریه، پروستات و پستان، در رتبه ی چهارم قرار دارد و دومین مورد مرگ به علت سرطان (پس از ریه) در این کشور می باشد.
مواد و روش ها : طی این بررسی نمونه مدفوع مربوط به 40 بیمار مبتلا به سرطان کولورکتال و 40 فرد سالم به عنوان کنترل جمع آوری شد. پس از استخراج DNA مربوط به نمونه ها ، نمونه ها به روش بی سولفیت تیمار شد. روشی که طی آن سیتوزین های غیرمتیله به یوراسیل تبدیل شده در حالی که سیتوزین های متیله به صورت دست نخورده باقی می مانند. به عبارتی روش تیمار با سدیم بی سولفیت منجر به حذف سیتوزین های غیر متیله می گردد. سپس میزان متیلاسیون ناحیه مورد نظر با استفاده از روش ms-PCR مورد ارزیابی قرار گرفت. در مطالعه ما برای هر یک از نمونه ها دو واکنش PCR جداگانه با پرایمر های M و U انجام شد. که تکثیر با پرایمر M حاکی از متیلاسیون در ناحیه ژنی مورد نظر و تکثیر با پرایمر U حاکی از نبودن متیلاسیون در ناحیه ژنی مورد نظر بود. تفاوت در سطح متیلاسیون دو گروه با آزمون¬های آماری مناسب بررسی شد. در آزمون های آماری 05/0Pvalue< معنی دار تلقی شد.
نتایج : در مطالعه حاضر از بین 80 نمونه مورد بررسی ( 40 نمونه سالم و 40 نمونه تومورال ) برای میزان متیلاسیون جایگاه ژنی مورد نظر، میزان متیلاسیون در جایگاه پروموتوری ژن mir137 در نمونه توموری به مراتب بیشتر از نمونه های سالم بوده و نه تنها این تغییرات در 2 گروه معنی دار می باشد بلکه با توجه به نتایج به دست آمده از تست Khi Square و Fisher test متیلاسیون در این جایگاه ها می تواند به عنوان یک ریسک فاکتور در سرطان کولورکتال مطرح گردد.