مقایسه اثربخشی کتامین داخل بینی با مورفین وریدی در کنترل درد حاد کلیوی در زمینه نفرولیتیازیس بیماران مراجعه کننده به اورژانس
چکیده
مقدمه: درد ناشی از سنگ ادراری شایع ترین بیماری اورولوژیک و از علل شایع درد در اورژانس می باشد. با توجه به جدید بودن و کاربردی بودن کتامین و لزوم انجام مطالعات بیشتر با حجم نمونه بالاتر تصمیم به انجام یک مطالعه ی کارازمایی بالینی گرفتیم.
مواد و روشها: این مطالعه یک مطالعه مداخله ای است که در این مطالعه بیماران با درد حاد کلیوی مراجعه کننده به اورژانس هستند. تمامی بیماران بالای 18 سال سن که با سابقه و مستندات مربوط با سنگ سیستم ادراری به اورژانس مراجعه کرده است یا اینکه برای اولین بار با درد حاد کلیوی مراجعه و پس از انجام سی تی اسکن سنگ سیستم ادراری اثبات شده باشد وارد مطالعه می شود. برای گروه کنترل از مورفین و برای گروه مورد از کتامین داخل نازال استفاده شده و شدت درد در بدو ورود ، 15 دقیقه، 30 دقیقه و 60 دقیقه ثبت شده و وارد سیستم آماری SPSS شده و آنالیز می شود.
یافتهها: در این مطالعه 184 وارد مطالعه شدند. بیماران در هر دو گروه در زمان مراجعه تفاوت معنی داری در شدت درد نداشتند (489/0Pv=). بیماران در هر دو گروه در زمان 15 دقیقه بعد تجویز دارو تفاوت معنی داری در شدت درد نداشتند (204/0Pv=). بیماران در هر دو گروه در زمان 30 دقیقه بعد تجویز دارو تفاوت معنی داری در شدت درد نداشتند (978/0Pv=). بیماران در هر دو گروه در زمان 60 دقیقه بعد تجویز تفاوت معنی داری در شدت درد نداشتند(648/0Pv=). اگر Pain Score بیمار بالاتر از 8 باشد و بیمار اریانتاسیون مختل داشته باشد و در نتیجه بیقرار بوده و همکاری ننماید از ولی قانونی وی رضایت اخذ خواهد شد. در صورتی که ولی قانونی بیمار با درد شدید، همراه بیمار نباشد؛ بیمار از مطالعه خارج می گردد.