تاثیر رفلکسولوژی بر شادکامی، سلامت معنوی و استرس تحصیلی در دانشجویان دختر پرستاری ساکن خوابگاه: کارآزمایی بالینی تصادفی شده
Abstract
چکیده: معرفی: استرس تحصیلی یکی از مشکلات رایج در میان دانشجویان پرستاری است. شادکامی و سلامت معنوی در دانشجویان ارتباط معکوسی با میزان استرس آنها دارد. رفلکسولوژی یکی از روش های طب مکمل است. رفلکسولوژی محدودیت زمانی، مکانی و اقتصادی ندارد و یک روش آسان و قابل یادگیری است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر رفلکسولوژی بر شادکامی، سلامت معنوی و استرس تحصیلی دانشجویان دختر پرستاری ساکن خوابگاه است.
روش کار: این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی بر روی 92 نفر از دانشجویان دختر پرستاری ساکن خوابگاه کوثر انجام گردید که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس به طور تصادفی به سه گروه مداخله (n=33)، درمان نما (n=29) و کنترل (n=30) تقسیم شدند. از پرسشنامه شادکامی آکسفورد، سلامت معنوی پالوتزیان و الیسون و استرس تحصیلی R. Bala i Rao جهت سنجش متغیر های شادکامی، سلامت معنوی و استرس تحصیلی دانشجویان قبل و بعد از مداخله استفاده شد. رفلکسولوژی در گروه مداخله، ماساژ ساده بدون فشردن نقاط استاندارد رفلکسولوژی در گروه درمان نما صورت گرفت. آنالیز داده ها توسط نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه، ANOVA، ANCOVA، آنالیز کوواریانس، تی زوجی، آزمون دقیق فیشر و آزمون تعقیبی Bonferoni انجام شد.
نتایج: در بررسی تاثیر رفلکسولوژی بر استرس تحصیلی در مقایسه ی درون گروهی نتایج آماری معنی داری بر کاهش استرس تحصیلی در گروه رفلکسولوژی مشاهده شد (P < 0.05). با این حال در مقایسه ی بین گروهی تفاوت معنی دار نبود(P > 0.05). همچنین نتایج آماری تفاوت معنی داری را در سلامت معنوی دانشجویان در گروه رفلکسولوژی و ماساژ عمومی نشان داد P < 0.05) ). در بررسی تاثیر رفلکسولوژی بر شادکامی تفاوت معنی داری مشاهده نشد (P > 0.05).
نتیجه گیری: رفلکسولوژی کف پا به عنوان یک مداخله ی پرستاری غیر تهاجمی که بر کاهش استرس تحصیلی دانشجویان موثر است می توان در کوریکولوم آموزشی دانشجویان پرستاری گنجاند و انجام مطالعات وسیع تر جهت بررسی تاثیر رفلکسولوژی بر سلامت معنوی و شادکامی توصیه می شود.