تحلیل هزینه اثربخشی غربالگری سرطان ریه
Abstract
چکیده
هدف: هدف این مطالعه، بررسی هزینه اثربخشی تشخیص زودهنگام بیماری به وسیله توموگرافی کامپیوتری با دوز کم در مرحله پیش بالینی آن است. به طوری که مداخله بتواند در مرحله بدون علامت بیماری زودتر آغاز و منجر به نتایج بهتر بالینی شود.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع ارزیابی اقتصادی میباشد. هزینهها با استفاده از روش دلفی و نظر متخصصین امر بدست آمد. همچنین حساسیت تستهای تشخیصی با استفاده از مرور نظام مند و مطلوبیت و اثربخشی از مطالعات معتبر با بررسی متون به دست آمدند در این مطالعه برای تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزار تری آج 2011 و از روشهای مدلسازی مانند درخت تصمیمگیری و مدل مارکف استفاده شد. بعد از استخراج دادههای مدلسازی بر اساس دیدگاه نظام سلامت، اتخاذ افق زمانی مناسب انجام شد و نهایتاً جهت مقابله با نااطمینانی، تحلیل حساسیت احتمالی انجام گرفت.
یافتهها: حساسیت تستهای تشخیصی از مطالعات مرور نظام مند استخراج شد. بر اساس مدل راک، وزن حساسیت و ویژگی به ترتیب 0.853465 و 0.929493 بود. هزینههای بدست آمده در این مطالعه با توجه به روند تشخیص و درمان و به تفکیک جراحی 36914420، شیمیدرمانی 0 و رادیوتراپی 10533224 برای استیج 1 و برای استیج 2 به ترتیب 19338774،30024762، 15887604 بدست آمد.
نتایج: در این مطالعه نتایج نشان داد هزینهها در استیجهای پایینتر کمتر از هزینه در استیجهای بالاتر است همچنین میزان مطلوبیت و اثربخشی نیز در استیج 1 به مراتب بالاتر از استیج 2 بود. غربالگری در افراد دارای معیارهای ورود با توجه به حساسیت بالای توموگرافی کامپیوتری با دوز پایین و هزینههای تشخیص و درمان کمتر و همچنین میزان بالای مطلوبیت و اثربخشی در استیجهای پایینتر و تحلیل میزان ICER، هزینه اثربخش است. میزان شیوع سرطان ریه به عنوان یک عامل تأثیرگذار تأکیدی بر این نتایج بود.