تاثیر جنسینگ بر خستگی و کیفیت زندگی بیماران بازمانده از سرطان یک مطالعه کار آزمایی بالینی تصادفی کنترل شده
Abstract
چکیده:
مقدمه: خستگی مرتبط با سرطان شایعترین علامت در بیماران بازمانده از سرطان معده و کولون می باشد که اثرات منفی بر عملکرد و کیفیت زندگی بیماران می گذارد. کیفیت زندگی به عنوان یک فاکتور مهم در بیماران مبتلا به سرطان است. هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیر عصاره جنسینگ آسیایی (panax ginseng) بر کیفیت زندگی و خستگی بیماران بازمانده از سرطان بود.
مواد و روش ها: این پژوهش کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده دو سو کور بر روی 65 بیمار بازمانده از سرطان معده / کولون انجام شد. نمونه گیری اولیه به صورت در دسترس انجام شد و سپس این بیماران با روش تخصیص تصادفی در دو گروه مداخله (35 نفر) و دارونما (35 نفر) قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده در این مطالعه شامل سه قسمت بود. قسمت اول پرسشنامه مشخصات دموگرافیک و مشخصات مرتبط با بیماری شامل سابقه بیماری وقسمت دوم شامل پرسشنامه ی کیفیت زندگی مرتبط با سرطان (QLQ-C30) و قسمت سوم شامل پرسشنامه استاندارد BFI بود. در گروه مداخله روزانه یک کپسول 250 میلی گرم عصاره جینسینگ و در گروه دارو نما پلاسیبو به مدت یک ماه مصرف شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (ویرایش 14) و آزمون های آماری توصیفی (فراوانی، درصد)، آزمون کولموگروف اسمیرنوف (جهت بررسی توزیع نرمال داده ها) و جهت رسیدن به اهداف مطالعه آزمون آماری تی تست و مان ویتنی آنالیز شدند. سطح معنی داری 05/0>p در نظر گرفته شد.
یافته ها: دو گروه مداخله و گروه دارونما قبل از مداخله از نظر میانگین نمره کیفیت زندگی و خستگی تفاوت معنی داری نداشتند (005/0<P). نتایج نشان داد میانگین نمره ابعاد کیفیت زندگی و خستگی در گروه مداخله با گروه کنترل بعد از انجام مداخله تفاوت معنی داری داشت (p<0.001). همچنین، آزمون اماری تی تست تفاوت معنی داری بین نمره اختلاف میانگین پیش آزمون- پس آزمون خستگی/ کیفیت زندگی در گروه مداخله و دارو نما را نشان داد (001/0>P ، 001/0>P). بیماران هیچ عارضه ی جدی را در اثر مصرف دارو گزارش ننمودند.
نتیجه گیری: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که جنسینگ اثرات مثبت و موثر در بهبود کیفیت زندگی کلی، بهبود علایم از جمله تنگی نفس، کیفیت خواب، اشتها و کاهش خستگی ذهنی و جسمی، همچنین باعث بهبود عملکرد در بیماران بازمانده از سرطان معده و روده شد. با این حال، به دلیل کمبود متون پژوهشی نیاز به مطالعات بیشتری احساس می گردد.