مقایسه تطابق بافتی تری اختصاصی ساخته شده با روش CAD و پرینتر سه بعدی با تری اختصاصی ساخته شده به روش معمول با استفاده از رزین آکریلی سرما سخت و رزین آکریلی نورسخت در فک بالای بی دندان
Abstract
هدف: هدف این مطالعه بررسی استفاده از تکنیک های دیجیتالی CAD و پرینتر سه بعدی در طراحی وساخت تری اختصاصی است که یکی از مراحل ساخت دنچر برای بیماران بی دندان می باشد.
روش کار: در این بررسی نمونه ها شامل 36 تری اختصاصی که بر روی کست های تهیه شده از یک مانکن بی دندانی فک بالا می باشد که به 6 گروه 6 تایی تقسیم شدند که شامل: گروه 1: تری اختصاصی دیجیتالی با فشار انتخابی ساخته شده با استفاده از CAD و پرینتر سه بعدی، گروه 2: تری اختصاصی دستی با فشار انتخابی ساخته شده با آکریل سرماسخت، گروه 3: تری اختصاصی دستی با فشار انتخابی ساخته شده با آکریل نورسخت، گروه4: تری اختصاصی دیجیتالی با فاصله ساخته شده با استفاده از CAD و پرینتر سه بعدی، گروه 5: تری اختصاصی دستی با فاصله ساخته شده با آکریل سرماسخت، گروه 6: تری اختصاصی دستی با فاصله ساخته شده با آکریل نورسخت می باشد. پس از اسکن تری ها و کست ها، فاصله بین سطوح بافتی تری کست با استفاده از نرم افزار Matlab محاسبه شد. مقایسه میانگین فاصله در سه گروه تری های بی فاصله و سه گروه تری های با فاصله با استفاده از آنالیز آماری One-way ANOVA انجام شد و P<0.05 معنی دار در نظر گرفته شد.
نتایج: نتایج آزمون آنالیز واریانس یکطرفه حاکی از معنی دار بودن میانگین فاصله بین تری و سطح بافتی کست ها در سه گروه 1و2و3 می باشد(001/0=p). مقایسه دو به دو با آزمون تعقیبی Tukey نشان داد تفاوت های معنی داری بین گروههای CAD و پرینت سه بعدی و گروه سرماسخت (001/0=P) و نیز بین گروه های سرماسخت و نورسخت از نظر متغییر مورد بررسی تفاوت آماری معنی داری وجود دارد (011/0=P). ولی تفاوت های معنی داری بین گروه CAD و پرینتر سه بعدی و نور سخت وجود ندارد (355/0=P).
نتایج آزمون one-way ANOVA نشان می دهد که میانگین فاصله بین سطح بافتی کست و تری اختصاصی تهیه شده به روش پرینتر سه بعدی (mean:1.71±0.11) و تری ساخته شده به روش دستی با آکریل سرما سخت (mean:1.82±0.22) و آکریل نورسخت (mean:1.78 ±0.16) می باشد. هر چند نتایج آزمون آنالیز واریانس یکطرفه تفاوت معنیداری بین میانگین فاصله در سه گروه 4 و 5 و 6 را نشان نمی دهد. (53/0=p).
نتیجه گیری: تطابق و توزیع فضا در تری ساخته شده به روش پرینتر سه بعدی بهتر از تری دستی می باشد و می توان از آن در گرفتن قالب نهایی فک بالای بی دندان در ساخت دنچر استفاده نمود.