تعیین فراوانی کانالC- شکل درمولرهای اول و دوم فک فوقانی در تصاویر توموگرافی کامپیوتری به روش مخروطی از آرشیو بخش رادیولوژی دانشکده دندانپزشکی تبریز از سال 95 تا کنون
Abstract
مقدمه: شناخت مورفولوژی و تنوع آناتومیکی کانال ریشه برای درمان کانال ریشه مهم است. مطالعات نشان داده اند که آناتومی کانال ریشه با توجه به توزیع قومی و جغرافیایی متفاوت می باشد. با توجه به اینکه مطالعه ای جهت بررسی شیوع انواع کانال C شکل در مولرهای بالا در جمعیت کشور ما وجود ندارد و با توجه به نقش بارز تفاوتهای قومی و نژادی در بروز تنوعات آناتومیک، مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع و طبقه بندی انواع کانال C شکل در مولرهای فک بالا در جمعیت شهر تبریز انجام شد.
روش کار: این مطالعه مقطعی بصورت تمام¬شمار بر روی تمام بیماران مراجعه کننده به بخش رادیولوژی دانشکده دندانپزشکی تبریز(313 کلیشه CBCT) که دارای اسکن¬های CBCT هستند، انجام گردید. داده هاي به دست آمده از CBCT در نرم افزار NNT viewer version 2.21 وارد شد. به منظور طبقه¬بندی کانال¬های C شکل از سیستم طبقه-بندی Martins استفاده گردید. درنهایت داده¬های بدست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS 17 مورد آنالیز قرار گرفتند.
نتایج: شیوع کانال C-شکل در دندانهای مولر اول 2/3 % و در دندانهای مولر دوم 4/5 % بود که از این میان در مولر دوم سمت چپ 11 (5/3 %) دندان دارای کانال c شکل و در مولرهای اول سمت چپ و مولر دوم سمت راست 6 (9/1 %) دندان دارای کانال c شکل بودند. در مولر اول سمت راست نیز 4 (3/1 %) دندان دارای کانال c شکل بودند. همچنین فراوانی کانال های C–شکل هم در زنان و هم در مردان در سمت چپ فک بالا نسبت به سمت راست بیشتر بود و نیز در مولر دوم بیشتر از مولر اول بود.
نتیجه¬گیری: شیوع کانالهای C شکل در مولرهای اول فک بالا 2/3 % و در مولرهای دوم فک بالا 4/5 % بود که نسبت به برخی از نقاط دنیا بیشتر بوده اما نسبت به جمعیت آسیایی مانند چینی بسیار پایینتر است.