بررسی میزان اطلاعات داروئی مراجعین به داروخانه ها برای دریافت دارو در شهرستان های بوکان، اشنویه وپیرانشهر در سال 1398-1397 (2019)
Abstract
مقدمه: خود درمانی از جمله مهمترین مشکلات موجود در چرخه درمان بیماران به شمار می آید. در در حال حاضر این پدیده باعث شده عواملی مثل مقاومت باکتریایی، مسمومیت های ناخواسته، عدم درمان بهینه بیماری به وجود آید که این مسئله عوارض ناخواسته داروهای مورد استفاده را افزایش می دهد.
هدف: ارزیابی میزان آگاهی مراجعین به داروخانه و مسئولین فنی از مصرف خودسرانه دارو
مواد و روش ها: برای جمع آوری دادها پرسشنامه مناسب و استاندارد (براساس نظر اساتید) طراحی و بکار گرفته شد.جامعه آماری ما در این مطالعه ازنظر تعداد مراجعین به داروخانه 250نفر و از نظر مسئول فنی های داروخانه 50 نفر بوده است.اطلاعات پرسشنامه جمع آوری گردید، و به وسیله نرم افزار SPSS ورژن 24 مورد ارزیابی قرار گرفت.
نتایج: براساس نتایج طرح در افراد مراجعه کننده بیش از 50 درصد خانم ها و7/24 آقایان تحصیلات دانشگاهی داشتند. بیشتر مراجعین به داروخانه جهت تهیه دارو برای مصرف خودسرانه سنی بین 30تا 40 سال داشتند. بیشتر داروهای درخواستی OTC در افرادی بود که تحصیلات دیپلم داشتند. در خواست برای POM نیز در افرادی بود که زیر دیپلم سواد داشتند. بیشتر POM درخواستی برای بیماری های مزمن بود.
بحث و نتیجه گیری: نتایج حاصل از این تحقیق نشان میدهد، که حدود ۶۷ درصد از داروهای درخواستی از نوع POM بوده و حدود ۳۶ درصد داروهای درخواستی از نوع OTC بودند. میزان مصرف POM تقریباً دو برابر داروهای OTC بوده است. که این بر خلاف انتظار ما بود، انتظار داشتیم که میزان مصرف داروهای OTC بیشتر باشد. ۵۰ درصد از دارو های مصرف شده بر اساس تجویز پزشک صورت گرفته ۵۰ درصد بقیه ناشی از مصرف خودسرانه بود.