فرمولاسيون ژل گياه رزماري(Rusmarinus officinalis) جهت درمان آکنه(acne vulgaris) و مقايسه آن با ژل کلينداماسين
Abstract
مقدمه : داروهای گياهی از جمله گیاه رزماری به دليل پذيرش بهتر و عوارض کمتر در سالهای اخير در درمان بیماری ها مورد توجه زيادی قرار گرفته اند. گیاه رزماری نیز به دلیل داشتن خاصیت ضدالتهابی و ضدمیکروبی در این مطالعه برای درمان آکنه مورد استفاده قرار گرفت.
هدف : هدف از مطالعه حاضر تهيه فرمولاسيون موضعی از گياه رزماري جهت درمان آکنه و مقايسه آن با ژل کلينداماسين می باشد.
مواد و روش ها: عصاره تام خشک تهیه شده از گیاه رزماری با استفاده از مواد ژل کننده به ژل تبدیل شد. ژل بدست آمده بر 25نفر از بیماران مبتلا به آکنه در دو گروه مجزا بصورت بالینی در یک دوره زمانی مشخص مورد آزمایش قرار گرفت و پارامترهای مربوط به میزان بهبودی با استفاده از شاخص هاي بهبود علائم آکنه و نوع ضايعه در معاینات دوره ای بیماران در طول مدت زمان درمان ثبت شد. طول مدت درمان 6 ماه و معاینات دوره ای هر یک ماه انجام شد. مطالعه به صورت دوسویه کور انجام شد به این معنی که بیمار و پزشک معالج از نوع داروی تجویز شده اطلاع نداشتند.
یافته ها:
در گروه اول 9 نفر از بیماران بهبودی کامل یا نزدیک به کامل داشتند و در گروه دوم 11 نفر از بیماران بهبودی کامل یا نزدیک به کامل داشتند و در میان افراد تحت مطالعه هیچ عارضه ای دیده نشد.
نتیجه گیری: بهبود ضایعات التهابی بیماری آکنه ولگاریس پس از درمان با ژل گیاه رزماری در مقایسه با درمان این بیماری با محلول کلیندامایسین ، سریع تر است . ولی بهبود ضایعات غیرالتهابی در درمان با ژل کلیندامایسین در گروه اول در مقایسه با درمان با ژل گیاه رزماری در هفته های اول اندکی بیشتر است ولی تفاوت آماری معناداری بین دو گروه وجود نداشت .