بررسی اثر عصاره متانولی گیاه گل میمونی(Scrophularia Oxysepala) بر تحمل به اثر ضد دردی مورفین در موش های مبتلا به سرطان پوست
Abstract
مقدمه: مورفین از مهمترین داروهای ضد درد در کنترل دردهای سرطانی میباشد، اما با استفاده مزمن از مورفین تحمل و وابستگی ظاهر میگردد.
هدف: در این مطالعه هدف بررسی نقش مصرف مزمن عصاره گیاه گل میمونی بر تحمل به اثر ضد دردی مورفین در حیوانات مبتلا به سرطان پوست می باشد.
روشکار: مطالعه بر روی موشهای نر از نژاد Albino-Swiss انجام گرفت. موهای پشتی موش ها توسط ماشین تراش و کرم موبر برطرف گردید، 24 ساعت بعد موشها ماده( ۷، 12- دی متیل بنز(آ) آنتراسین) به عنوان آغازگر سرطان به صورت تک دوز موضعی 60 میکروگرم در 100 میکرولیتر استون دریافت کردند. بعد از هفت روز هفتهای دو بار به مدت 25 هفته تحت معرض محلول روغن کروتون با دوز mg5/0 در ٢0٠ میکرولیتر استون قرار گرفتند. کنترل زمان پاسخ به درد با آزمون هاتپلیت انجام گرفت. جهت تعیین زمان تحمل به مورفین در حیوانات سالم و سرطانی مورفین با دوز mg/kg 20 به روش داخل صفاقی به مدت 30 روز تزریق شد و به گروه کنترل نرمال سالین تزریق شد.
در گروههای دیگر از موشهای سرطانی علاوه بر مورفین روزانه و نرمال سالین، عصاره گیاه گل میمونی با دوزهای( mg/kg 200، 100 و 50 ) گاواژ گردید. نیم ساعت بعد از تزریق زمان عکس العمل به درد مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: تحمل در گروه سالم در روز نهم و در گروه سرطانی در روز هفتم ظاهر شد. با تجویز دوز mg/kg 50 گل میمونی نتایج به دست آمده مشابه گروههای دریافتکننده مورفین بود ولی با تجویز گیاه گل میمونی با دوز mg/kg 100 و 200 به ترتیب در روزهای 14 و 17 تحمل ظاهر شد.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان میدهد که تحمل در حیوانات سرطانی زودتر از حیوانات سالم اتفاق میافتد و عصاره گیاه گل میمونی به صورت وابسته به دوز میتواند سطح تحمل به مورفین را کاهش دهد.