بار اقتصادی ناشی از تصادفات ترافیکی جرحی و فوتی در مراجعهکنندگان به بیمارستان های شهر تبریز
Abstract
چکیده 1
مقدمه: مصدومیتهای ترافیکی از چالش برانگیزترین مشکلات در ایران محسوب می شوند. با وجود تلاشها برای برآورد هزینههای این مصدومیتها در کشور، هنوز هزینههای طولانیمدت آنها ناشناخته باقی مانده است؛ لذا هدف از مطالعه پیمایشی حاضر، بررسی بار اقتصادی ناشی از مصدومیتهای ترافیکی جرحی و فوتی طی یک سال پس از وقوع در مراجعهکنندگان به بیمارستانهای شهر تبریز بود.
مواد و روش ها: در این مطالعه، تعداد 1150 مصدوم ترافیکی، که طی سال 2016 به بیمارستان امام رضا(ع) و شهدا تبریز مراجعه کرده بودند، به طور تصادفی از سیستم ماده 92-بند ب دانشگاه علوم پزشکی تبریز انتخاب شدند. هزینههای مستقیم پزشکی ، مستقیم غیرپزشکی و غیرمستقیم برای هر نمونه از طریق صورتحسابهای بیمارستان و مصاحبه تلفنی جمع آوری شدند. از رویکردهای هزینه سنجی خرد و سرمایه انسانی برای تخمین هزینهها استفاده شد. متغیرهای موثر بر هزینهها از طریق مدل رگرسیون خطی مورد شناسایی قرار گرفتند.
یافته ها: متوسط هزینههای کل 269،000،000 ریال تخمین زده شد که 49،700،000 ریال آن مربوط به مستقیم پزشکی، 40،700،000 ریال آن مربوط به مستقیم غیرپزشکی و 179،000،000 ریال آن مربوط به غیرمستقیم بود. به طور کلی، سهم هزینههای غیرمستقیم از کل هزینهها برابر با 6/66 % بود. سن، وضعیت تاهل، وضعیت اشتغال، شدت مصدومیت، دریافت مراقبتهای فیزیوتراپی، نوع وسیلهنقلیه فرد مصدوم در تصادف، زمان و مکان تصادف به طور معنیداری بر هزینهها تأثیر داشتند.
نتیجه گیری: هزینه های مصدومیتهای ترافیکی در درازمدت بسیار بیشتر از هزینههای برآورد شده در کوتاهمدت هستند که امر اهمیت بررسیهای درازمدت در آشکارسازی بار اقتصادی واقعی این مصدومیتها را نشان می دهد.