تحلیل هزینه- اثربخشی غربالگری بیماری مزمن کلیوی(CKD)
Abstract
چکیده
مقدمه: بیماری مزمن کلیوی یک مشکل عمده سلامتی می باشد. یکی از مشکلات نظام بهداشت و درمان کشور، هزینه بالای درمان این بیماری است. با توجه به میزان بالای شیوع این بیماری در جمعیت ایران، این مطالعه هزینه اثربخشی غربالگری بیماری CKD را در جمعیت بالای 40 سال ارزیابی می کند.
روش کار و مواد: یک مطالعه هزینه اثر بخشی برای مقایسه غربالگری CKDدر مقایسه با عدم غربالگری در جمعیت عمومی طراحی شد. با استفاده از یک مدل مارکوف غربالگری با انجام تست های GFR، ACR، UAC، Dipstick در مقایسه با عدم غربالگری ارزیابی شد. جمعیت مورد مطالعه، یک کوهورت فرضی از جمعیت بالای 40 سال بود. در این مطالعه QALY و نسبت هزینه اثربخشی افزایشی(ICER) محاسبه شد. روش آنالیز تحلیل حساسیت احتمالی برای بررسی نا اطمینانی در مدل مورد استفاده قرار گرفت. نرخ تنزیل 5/3 % در این مطالعه استفاده شد. هزینه ها از دیدگاه نظام سلامت مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافته ها: در این مطالعه نسبت هزینه اثربخشی برای چهار استراتژی مورد استفاده در مطالعه محاسبه شد. استراتژی انجام تست GFR با نسبت هزینه اثر بخشی (ICER) 15،422،228 ریال به ازای هر QALY به عنوان استراتژی غالب انتخاب شد. سه استراتژی ACR، UAC، Dipstick نیز در مقابل عدم غربالگری هزینه اثر بخش بودند. در این مدل مقادیر QALY برای استراتژی¬های GFR، ACR، UAC، Dipstick به ترتیب 7/10، 68/10، 67/10، 62/10بدست آمده است. از آستانه پیشنهادی WHO برای تحلیل نتایج نسبت هزینه اثر بخشی استفاده شد. در این مطالعه حد آستانه هزینه اثر بخشی 189،857،194 ریال در نظر گرفته شده است.تست GFR به عنوان یک استراتژی بسیار هزینه اثربخش مطرح می شود.
نتیجه گیری: این مطالعه نشان می دهد غربالگری جمعیت عمومی بالای 40 سال با استفاده از تست GFR، ACR، UAC، Dipstick در مقابل عدم غربالگری هزینه اثر بخش است.