بررسی کاربرد نانو هیبرید کربن- سیلیکا به عنوان جاذب در استخراج فاز جامد پخشی برای پیش تغلیظ و استخراج متیل فنیدات از نمونه های ادرار
Abstract
مقدمه: متیل فنیدات یکی از داروهای محرک سیستم عصبی مرکزی می باشد که توسط جوانان در جامعه سوء مصرف می شود. بعلاوه متیل فنیدات یکی از داروهای موثر در درمان بیش فعالی در دوران کودکی می باشد. بنابراین شناسایی و اندازه گیری متیل فنیدات یکی از موضوعات کلیدی برای محققان در آزمایشگاه های تشخیص طبی می باشد.
هدف: نانوکامپوزیت کربن سیلیکا سنتز و به عنوان جاذب در روش آماده سازی نمونه استخراج فاز جامد پخشی جهت استخراج متیل فنیدات از ادرار به کار رفته است.
مواد و روش ها:
برای سنتز نانوگرافن اکسید از روش اصلاح شده هومر استفاده شد. سپس توسط پیش ماده سل ژل به نانوکامپوزیت کربن سیلیکا تبدیل گردید. پس از شناسایی کامل توسط تکنیک های مختلف به عنوان جاذب در فرآیند استخراج فاز جامد پخشی به کار رفت. پارامتر های موثر در استخراج به روش یک-پارامتر-در یک زمان بهینه گردید. سپس آنالیز نمونه های بیولوژیکی افراد بیمار به کمک روش پیشنهادی انجام گرفت.
نتایج: پس از شناسایی نانوجاذب کربن سیلیکای سنتز شده به روش های طیف سنجی مادون قرمز ، پراش اشعه ایکس و تصویر میکروسکوپ الکترونی، خلاصه پارامترهای بهینه شده برای فرآیند پیش تغلیظ عبارتند از : 400 میکرولیتر متانول ، pH برابر 9 ، 60 میلی گرم از نانوجاذب ، 6 میلی لیتر ادرار، سرعت هم زدن rpm 4000 ، زمان استخراج و واجذب به ترتیب 20 و25 دقیقه. اعتبار سنجی روش پیشنهادی ارزیابی گردیده و با رسم نمودار کالیبراسیون محدوده خطی روش جدید ng/mL 100-2000 به دست آمد. حد تشخیص روش ng/mL 30 می باشد.
بحث: آنالیز نمونه ادرار افراد معتاد با روش جدید پیشنهادی صورت گرفت و نتایج رضایت بخشی به دست آمد بدین ترتیب می توان روش ارائه شده را در آزمایشگاه ها جهت تشخیص متیل فنیدات به کار برد.