مقایسه اثرات دهانشویهی عصاره پروپولیس با دهانشویهی نیستاتین بر دنچر استوماتیت
Abstract
مقدمه:دنچر استوماتيت نشان دهندهي وضعيت التهابي مخاطي است که توسط دنچر پوشانده شده است و حتما باید مورد توجه قرار بگیرد چون معمولا به صورت نوعی از کاندیدای اریتماتوز دسته بندی می شود و حتی برخی نویسندگان کلمه ی کاندیدای آتروفیک مزمن را به عنوان مترادف با این بیماری به کار می برند .عوامل مختلفی در ایجاد دنچر استوماتیت نقش دارند. عدم رعایت بهداشت، استفادهی مداوم و شبانهی دنچر، از فاکتورهای مساعد کنندهی اصلی هستند. کاندیدا آلبیکنز مهمترین میکروارگانیسمی است که در پاتوژنز این بیماری دخالت دارد، علاوه بر آن باکتریهایی ازگونههای متنوع مانند استرپتوکوکوس، ویونلا،لاکتو باسیلوس، پریوتلا نیز در میکرو فلورا یافت میشوند. برای درمان، داروهای ضد قارچی به صورت موضعی و سیستمیک موجود میباشند که عوارض و محدودیتهای خاص خود را دارند.از آنجاییکه، فعالیت ضد قارچی عصاره پروپولییس بر روی قارچ کاندیدا آلبیکنز در محیط آزمایشگاهی ثابت شده است،در پژوهش حاضر اثرات بالینی عصاره پروپولیس در درمان دنچر استوماتیتیس بررسی شد و همچنین مقایسهای بین دهانشویهی عصاره پروپولیس و نیستاتین انجام گرفت.
هدف:هدف مطالعه حاضر، مقایسهی دهانشویهی عصاره پروپولیس و نیستاتین در درمان دنچر استوماتیتیس میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه که به صورت کارآزمایی بالینی طراحی شد، 30 نفر شرکت کردند. این افراد دارای دنچر متحرک کامل، مبتلا به دنچر استوماتیتیس تیپ2 که علایم واضح، به صورت ناحیه ی وسیع اریتماتوز مخاطی که توسط دنچر پوشیده شده، بودند. افراد به صورت تصادفی و با نرم افزار Randomization به دو گروه A و B تقسیم شدند، به یک گروه دهانشویهی عصاره پروپولیس تولیدی شرکت داروسازی سورن تک توس (مشهد، ایران) و به گروه دیگر دهانشویهی نیستاتین تولیدی شرکت داروسازي جابربنحيان (تهران، ايران) ارائه شد. طول و عرض اریتم ناشی از دنچر استوماتیتیس قبل از شروع مصرف دهانشویه 5، 10، 15 و 20 روز بعد از شروع مصرف دهانشویه اندازهگیری شده و دادههاي به دست آمده به وسيلهي روشهاي آماري توصيفي (ميانگين±انحراف معيار) و آناليز واريانس تکرار شونده (repeated measures ANOVA)، و با استفاده از نرمافزار SPSS15 مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت و05/0 p< معنی داردرنظرگرفته شد.
یافتهها: در دو زمان ارزیابی 5 و 10 روز بعد از شروع مصرف ، بین میانگین متغیر طول و عرض اریتم در دو گروه تحت بررسی تفاوت معنی دار آماری وجود دارد و میانگین متغیرطول و عرض اریتم در گروه نیستاتین بیشتر از میانگین آن در گروه عصاره ی پروپولیس است و در سایر زمانهای ارزیابی بین میانگین متغیر عرض اریتم در دو گروه تحت بررسی تفاوت معنی دار آماری وجود ندارد. (05/0 (P-value>
نتیجهگیری: دهانشویهی عصاره پروپولیس در درمان دنچر استوماتیتیس اثری مشابه با دهانشویهی نیستاتین داردو با توجه به اینکه ارزان قیمت بوده و در دسترس است و نسبت به نیستاتین از طعم بهتر و از عوارض جانبی کمتری برخوردار است، جهت درمان ضایعات قارچی از جمله دنچراستوماتیتیس پیشنهاد میگردد.