بررسی تجویز منطقی داروهای مهارکنندههای پمپ پروتون در بیمارستان سینا تبریز
Abstract
مصرف منطقی دارو یعنی اینکه برای یک بیمار، داروی مناسب براساس وضعیت بالینی فرد، با دوز مناسب و در طول مدت مناسب تجویز شود و همچنین باید کمترین هزینه ممکن به بیمار و جامعه تحمیل گردد. تجویز داروهای پیشگیری کننده از زخم گوارشی ناشی از استرس در بیماران بستری در بیمارستانْ نقش موثری در جلوگیری از آسیب ناشی از اسید بر دستگاه گوارش داشته است و گایدلاینهای موجود به تجویز این داروها در شرایط معین مهر تایید میزنند.
هدف: این مطالعه در جهت بررسی تجویز منطقی داروهای مهارکننده پمپ پروتون در پیشگیری از زخم گوارشی در بیمارستان سینا تبریز به عنوان یک مرکز درمانی دانشگاهی صورت پذیرفت.
روش کار: این مطالعه به صورت مشاهدهای – توصیفی بوده که طی مدت 6 ماه در بخشهای مختلف بیمارستان سینا تبریز صورت گرفت و چک لیستی (منطبق بر پروتکل انجمن داروسازان سیستم سلامت آمریکا (ASHP) ) برای بررسی صحت اندیکاسیون دریافت دارو توسط داروساز بالینی مستقر در مرکز تنظیم گردید که به عنوان ابزار ارزیابی مصرف صحیح در این مطالعه استفاده شد.
نتایج:
در این مطالعه مشاهده گردید که از میان 264 بیمار دریافت کننده Stress Ulcer Prophylaxis (SUP)، تنها در 157 بیمار(46/59%) موارد تجویز طبق معیارهای ASHP صورت گرفته بود. هزینه تحمیلی ناشی از عدم تجویز (عدم تبعیت از گایدلاین و تجویز فرم تزریقی به جای فرم خوراکی) صحیح داروهای مهارکننده پمپ پروتون در پروفیلاکسی زخم گوارشی، 276206000ریال محاسبه گردید.
نتیجه گیری:
بر اساس این مطالعه، کاربرد داروهای مهارکننده پمپ پروتون جهت پروفیلاکسی زخم گوارشی ناشی از استرس، با توصیههای ذکر شده در گایدلاین ASHP در زمینه اندیکاسیون درست همخوانی نداشته است. جهت تعیین رژیم درمانی پیشگیرانه زخم گوارشی ناشی از استرس باید ریسک فاکتورها ارزیابی شده و برحسب بیماریهای فرد، بهترین درمان صورت گیرد. متخصصان باید ارزیابی لازم را به عمل آورده و نیاز به پیشگیری زخم گوارشی را برآورد کنند.