اعتبارسنجی پرسشنامه شیوه های والدین جهت سازگاری با استرس در نوجوانان مدارس متوسطه شهر اردبیل سال 96
Abstract
زمینه و هدف: عدم آگاهی از وجود استرس و شیوه های برخورد مناسب آسیب های جبران ناپذیر بر بزرگسالان و نیز کودکان دارد. هدف از پژوهش حاضر اعتبارسنجی پرسشنامه شیوه های والدین جهت سازگاری با استرس در نوجوانان مدارس متوسطه شهر اردبیل سال97- 96 بود.
روش پژوهش: پژوهش مقطعی توصیفی-تحلیلی حاضر در بین 1000 والد و نوجوان دانش آموز از طریق نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای اجرا گردید. پرسشنامه شیوه های والدین جهت سازگاری با استرس در نوجوانان از طریق بررسی متون وپرسشنامه های موجود و جمع آوری نظرات والدین نمونه شهر اردبیل طراحی گردید. ارزیابی کمی و کیفی محتوی(CVI, CVR) با تشکیل تیم خبرگان متشکل از 6 متخصص آموزش بهداشت و 3 روانپزشک کودکان و نیز والدین دارای فرزند دانش آموز تعیین گردید. پس از جمع آوری نظرات و اعمال اصلاحات پرسشنامه نهایی در اختیار والدین نمونه قرار گرفت. جمع آوری داده های مربوط به دانش آموزان با استفاده از پرسشنامه استرس DASS در مدارس نمونه در یکی از ساعات درسی با هماهنگی قبلی انجام گرفت. کل نمونه والد و دانش آموزان با رضایت کتبی در پژوهش شرکت داشتند. از متدهای آمار توصیفی، تحلیلی، تحلیل عاملی و آزمون آنوا جهت تعیین رابطه شیوه سازگاری والدین با استرس نوجوانان استفاده گردید.
یافته ها: پرسشنامه طراحی شده جهت سنجش سازگاری والدین با استرس در نوجوانان با هفتاد و دو آیتم در هفت حیطه / مولفه با قدرت پیش گوکنندگی 77/0، ضریب آلفای کرونباخ 79/0 تا 87/0 از پایایی برخوردار بود. نتایج حاکی از روایی (صوری، محتوایی و سازه ای) مناسب پرسشنامه طراحی شده دارد. سازگاری/ حمایت اجتماعی و سازگاری مسئله –مدار/ حل مسئله با سطوح استرس در کودکان معنی دار نشان داد.
نتیجهگیری: پرسشنامه سنجش شیوه های والدین جهت سازگاری با استرس در نوجوانان از روایی و پایایی برخوردار است و به عنوان ابزار مناسب سنجش شیوه های والدین جهت سازگاری با استرس نوجوانان در مراکز سلامت و پژوهش توصیه می شود.