تحلیل محتوای تولیدات علمی در زمینه غنی سازی محصولات دامی در بازه زمانی 2003 - 2013
Abstract
چکيده فارسي
مقدمه: بیماری های غیرواگیر از علل اصلی مرگ در دنیای امروز می باشند. این امر موجب شده
است تا استراتژی های مختلفی جهت مبارزه با این بیماری ها اتخاذ شود. غنی سازی محصولات
دامی یکی از این استراتژی ها است که تاکنون تحقیقات فراوانی در این زمینه صورت گرفته
است.
هدف: هدف این پژوهش، بررسی مطالعات انجام شده در زمینه غنی سازی محصولات دامی
)گوشت، شیر و تخم مرغ( با اسیدفولیک، سلنیوم، ویتامین ای و اسیدهای چرب غیراشباع امگا-
3 ، 6 و CLA میباشد.
روش كار و مواد: مطالعه حاضر از نوع توصیفی می باشد که با استفاده از روش تحلیل محتوای
مقالات علمی منتشر شده در 4 مجله اصلی حوزه علوم دامی و 2 مجله اصلی حوزه تغذیه طی
سالهای 2003 - 2013 انجام شده است. جهت آنالیز داده ها از رویه Means نرم افزار SAS
نسخه 1 / 9 استفاده شده است.
يافته ها: 281 مقاله با معیارهای ورود مطابقت داشت. تعداد 105 ، 139 و 39 مقاله، به ترتیب
در زمینه غنی سازی گوشت، شیر و تخم مرغ با مواد مغذی مورد بررسی، بود. بیشترین درصد
مقالات به افزایش سطح اسیدهای چرب امگا- 3 ( 14 / 60 %(، امگا- 6 ( 96 / 46 %( و CLA
( 38 / 53 %( اختصاص داشت. کشورهای پردرآمد تولیدکنندگان اصلی مقالات بودند. ایالات
متحده آمریکا به ترتیب با مشارکت در تولید 1 / 38 % و 72 / 41 % مقالات پربارترین کشور حوزه
غنی سازی گوشت و شیر، و کانادا با مشارکت در تولید 77 / 30 % مقالات پربارترین کشور حوزه
غنی سازی تخم مرغ بودند. کشور ایران تنها دارای یک مقاله در زمینه غنی سازی شیر بود.
بالاترین سطوح غنی سازی شده موادمغذی، براساس نوع محصول متفاوت بوده و نتیجه
تحقیقات کشورهای مختلف نیز از نظر سطوح غنی سازی باهم تفاوت داشت.
نتيجه گيری: افزایش اسیدهای چرب غیراشباع هدف اصلی تحقیقات در زمینه غنی سازی
محصولات دامی می باشد. با توجه به کم بودن مقالات ایران در حوزه غنی سازی محصولات
دامی و فاصله چشمگیر آن با کشورهای پربار، لازم است تا با بهره گیری از تجارب این کشورها
سیاست گذاری های مناسب جهت افزایش تحقیقات این حوزه در ایران صورت گیرد.