غربالگری سویههای میکروارگانیسمهای بومی جدا شده از محصولات لبنی شمال غرب ایران در سم زدایی آفلاتوکسین B1 در مدل شبیه سازی شده دستگاه
Abstract
آلودگی مواد غذایی و خوراک دام با آفلاتوکسینها مشکل جدی برای سلامت انسان و دام محسوب میشود و قرار گرفتن در معرض آلودگی به سطح بالای آفلاتوکسینها، منجر به آفلاتوکسیکوز که باعث مرگ سریع، ناشی از نارسایی کبدی میشود. پیشبینی شده است که مصرف پروبیوتیکها که قادر به اتصال آفلاتوکسینها هستند میتواند تا حدودی خطر آفلاتوکسین B1 را بر سلامت انسان کاهش دهد.
بنابراین در این پژوهش توانایی کاهش آفلاتوکسین B1توسط باکتریها و مخمرهای پروبیوتیک بومی جدا شده از محصولات لبنی غرب ایران در محیط شبیه سازی دستگاه گوارش انسان بررسی گردید. بدین منظور میزان باکتری cfu/ml1010×1 و میزان مخمر cfu/ml108× 2 و میزان غلظت آفلاتوکسینppb 10 در نظر گرفته شد که در محیط شبیهسازی شده ترشحات مصنوعی معده و روده کوچک انسان تلقیح گردید. غلظت باقیمانده آفلاتوکسینB1 توسط آزمون الایزا تعیین گردید و نتایج توسط نرم افزار آماری SPSS20 تجزیه و تحلیل شد.
منحنی استاندارد آفلاتوکسین B1 در محدوده غلطت 0تا 50 بوسیله نرم افزار اکسل رسم شد همه باکتری ها و مخمرهای بومی مورد آزمایش در شرایط شبیهسازی دستگاه گوارش اثر معنیداری (05/0p<) بر کاهش آفلاتوکسین B1دارند و توانایی کاهش آفلاتوکسین در سویه های مختلف متفاوت است. دامنه کاهش آفلاتوکسین توسط باکتریای اسید لاکتیک پروبیوتیک در محدوده 48/8% تا 14/31% و دامنه کاهش توسط مخمرها در محدوده 96/1% تا 46/30% میباشد. بیشترین میانگین درصد حذف آفلاتوکسینB1 توسط سویه پروبیوتیک Lactobacillus.rhamnosus و در بین مخمرها مربوط به مخمر Saccharomyces cerevisiae بود.
به طور کلی نتایج نشانگر این بود که باکتریها و مخمرهای های پروبیوتیک بومی جدا شده از محصولات
لبنی شمال غرب ایران عامل بیولوژیکی مناسبی جهت حذف یا کاهش آفلاتوکسین B1 در دستگاه گوارش انسان هستند.