مقایسه اثر کرم واژینال شنبلیله با استروژن با دوز بسیار کم بر واژینیت آتروفیک: یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده سه سو کور
Abstract
چکیده: مقدمه: واژینیت آتروفیک مشکل شایعی در زنان یائسه می باشد که در اثر افت میزان استروژن در گردش خون اتفاق می افتد و همراه با علائم خارش، سوزش، دیسپارونی و خونریزی بعد از یائسگی است. هدف از این مطالعه هدف بررسی تاثیر عصاره شنبلیله بر واژینیت آتروفیک انجام شد
مواد و روش: این کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده بر روی 60 زن یائسه طبیعی بالای 45 سال شهرستان اردبیل در سال 1397 انجام شد. نمونه ها به روش بلوک بندی تصادفی و با تخصیص 1:1 انتخاب شدند.شرکت کنندگان پرسشنامه های دموگرافیک، چک لیست معیارهای ورود را قبل از مداخله و پرسشنامه نشانه های بالینی و آزمایشگاهی واژینیت آتروفیک را یک بار قبل و یک بار بعد از مداخله و چک لیست حوادث جانبی، چک لیست مصرف دارو، چک لیست رضایت از درمان را پس از اتمام پیگیری تکمیل کردند. پیامد اولیه سنجش شده در این مطالعه علائم بالینی واژینیت آتروفیک و شاخص بلوغ سلولهای واژن بود.
داده ها با استفاده از آزمون های مجذور کای با تعدیل منتل هنزل، U- Mann- Witney و General linear model تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: تفاوت میانگین (فاصله اطمینان) نشانه های واژینیت آتروفیک 12 هفته بعد از مداخله با تعدیل نمره پایه (75/4-43/1) 100/3 به نفع گروه کنترل معنی دار بود (001/0=P). این اختلاف در مقایسه درون گروهی در هر دو گروه از نظر آماری معنی دار بود (p<0.05) و در شاخص بلوغ سلول های واژن ،7/86% در گروه مداخله و 7/46% در گروه کنترل کمتر از 49 بود. [ (66/0-26/0)41/0 RR (95% CI): ]این تفاوت به نفع گروه کنترل معنی دار بود (001/0=P).
نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که عصاره تام شنبلیله می تواند در بهبود نشانه هاهی واژینیت آتروفیک موثر باشد اما به اندازه استروژن ultra low dose موثر نمی باشد.