تأثیر گیاه اشنان در پیشگیری از بروز سیستیت راجعه در زنان سنین باروری: یک کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده
Abstract
چکیده: مقدمه: ابتلا به سیستیت دو یا بیش از دو بار در 6 ماه و سه یا بیش از سه بار در طول 12 ماه را سیستیت راجعه گویند. این بیماری شایع بوده وامروزه WHO پزشکی جایگزین و پزشکی گیاهی را برای درمان و کنترل علایم سیستیت راجعه، توصیه کرده است. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر اشنان بر پیشگیری از بروز سیستیت راجعه در زنان در سنین باروری انجام شده است.
روش کار و مواد: این کارآزمایی بالینی سه سو کور بر روی 126 زن (63نفر در هر گروه) در سنين 15 تا 49 سال و مبتلا به سیستیت راجعه مراجعه کننده به كليه مراکز بهداشتی و درمانی شهرستان پارس آباد از مهر ماه سال 1396 تا آذر ماه سال 1397 انجام گرفت. مشارکت کنندگان با روش بلوک بندی تصادفی به دو گروه شامل گروه اشنان و گروه کنترل تخصیص یافتند. مشارکت کنندگان روزانه 3 کپسول 500 میلی گرمی اشنان یا پلاسبو نیم ساعت بعد از سه وعده غذایی (صبحانه، ناهار و شام) به صورت خوراکی با یک لیوان پر از آب به مدت 2 ماه میل کردند. افراد مورد مطالعه در پایان 2، 4 و 6 ماه پس از مداخله و هر زمانی که علایم بالینی سیستیت را داشتند مورد ارزیابی کلینیکی (بررسی علایم بالینی) و پاراکلینیکی (کشت ادرار) قرار گرفتند.
یافته ها: نتایج این مطالعه نشان داد که میزان بروز سیستیت در 2، 4 و 6 ماه بعد از شروع مداخله در گروه اشنان در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری آماری کمتر بود (001/0P<). میزان بروز سیستیت راجعه (دو یا بیش از دو بار عفونت ادراری در طول 6 ماه) نیز در گروه اشنان در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری کمتر بود (001/0P<). 2 ماه بعد از شروع مداخله در گروه اشنان در مقایسه با گروه کنترل میزان بروز علائم تکرر ادرار، دیزوری بطور معنی دار کمتر بود (05/0P<). 4 ماه بعد از مداخله، میزان بروز علائم تکرر ادرار، درد ناحیه بالای عانه در گروه اشنان در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری کمتر بود (05/0P<). 6 ماه بعد از مداخله، در گروه اشنان در مقایسه با گروه کنترل میزان بروز علائم تکرر ادرار و ادرار کم حجم و دیزوری به طور معنی دار کمتر بود (05/0P<). در این مطالعه هیچ عارضه جانبی در گروه اشنان و پلاسبو رویت نگردید.
نتیجه گیری: مصرف اشنان می تواند منجر به بهبود علایم سیستیت و پیشگیری از بروز سیستیت راجعه در زنان در سنین باروری شود.