بررسی میزان اثر بخشی تجویز هم زمان پیوگلیتازون و Vitamin E در مقایسه با تجویز هم زمان متفورمین و اورسو دئوکسی کولیک اسید (UDCA) بر روی گرید سونوگرافی و آنزیم های کبدی در بیماران مبتلا به کبد چرب غیر الکلی
Abstract
مقدمه: بیماری کبدچرب غیرالکلی از بیماری های شایع کبدی است که در صورت عدم درمان میتواند به سیروز منتهی شود. ارتباط قوی بین این بیماری و مقاومت به انسولین و استرس اکسیداتیو وجود دارد، لذا داروهای افزاینده حساسیت بافتی به انسولین و آنتی اکسیدانها میتوانند در درمان این بیماری استفاده گردند.
هدف: بررسی میزان اثربخشی تجویز همزمان پیوگلیتازون و Vitamin E در مقایسه با تجویز همزمان متفورمین و اورسو دئوکسی کولیک اسید (UDCA) بر روی گرید سونوگرافی و آنزیمهای کبدی در بیماران مبتلا به کبدچرب غیرالکلی
روش کار: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی میباشد که 185 بیمار به صورت راندوم انتخاب و در دو گروه مداخله تقسیم شدهاند. یک گروه از بیماران قرص پیوگلیتازون به همراه ویتامین E و گروه دیگر قرص متفورمین به همراهUDCA به مدت 6 ماه و به صورت روزانه دریافت کرده اند. شرکت کنندگان در مطالعه در رنج سنی 18 تا 65 سال بودند که اختلال ابتلا به NAFLD در آنها براساس نتایج سونوگرافی و آزمایشهای بالینی تایید شده است. افراد حساس به داروها، باردار و شیرده و مصرفکنندهی الکل از مطالعه کنار گذاشته شدهاند.
یافتهها: تغییر گرید کبدچرب در ماه سوم و ششم و سطح آنزیمهای کبدی در هر سه بازه زمانی مختلف بین دو گروه از نظر آماری معنیدار بوده است. در بررسی های درون گروهی کاهش معنیدار در گرید کبدچرب و سطح آنزیم های کبدی در گروه پیوگلیتازون و ویتامین E برخلاف گروه متفورمین و UDCA دیده شد. هم چنین تفاوت معنی داری در پارامترهای HDL، FBS و BMI در گروه پیوگلیتازون مشاهده گردید. کاهش معنی دار وزن (P=0.025) و کاهش نسبی کلسترول تام (P=0.05) نیز از اثرات درمانی متشکل از متفورمین و UDCA بود.
نتیجهگیری: تجویز همزمان پیوگلیتازون و ویتامین E هم از نظر کاهش گرید سونوگرافی کبدچرب و هم بهبود میزان آنزیم های کبدی موثرتر از تجویز همزمان متفورمین و UDCA می باشد.