شناسایی عوامل موثر در انتخاب روشهای طبی از دیدگاه بیماران
Abstract
خلاصه فارسی
مقدمه: چندین سال است که طب سنتی مورد استقبال بیماران قرار گرفته است. این در حالی است که هنوز تعدادی از بیماران نیز از خدمات طب مدرن بهره می برند. بدیهی است با ارزیابی وضعیت بیماران و عوامل موثر در گرایش آنان می توان راهکارها و سیاستهای بهداشتی و درمانی قانونمندی را استخراج کرد تا بروز عوارض ناشی از درمانها را به حداقل رساند و از تاثیرات مفید آنها حداکثر بهره را برد.
هدف: هدف کلی پژوهش شناسایی عوامل موثر در انتخاب روشهای طبی از دیدگاه بیماران است.
روش کار و مواد: پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوای قراردادی است. جامعه پژوهش را بیماران مراجعه کننده به بیمارستان سینا تبریز تشکیل دادند که شامل 20 نفر بودند و به روش مبتنی بر هدف انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته بین سالهای 1395-1396 انجام گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها هم زمان با جمع آوری داده ها و با استفاده از نرم افزار MAXQDA 10 انجام شد.
یافته ها: تحلیل داده ها منجر به کشف 8 طبقه اصلی شامل «ترجیح طب مدرن»، «هزینه کمتر درمان در طب مدرن نسبت به طب سنتی در برخی روشها»، «اطمینان به تشخیص با ابزارهای پاراکلینیکی در طب مدرن»، «احساس بهبود بیماری و نتیجه گرفتن در جایگزینی طب سنتی با مدرن»، «اعتماد بیشتر به تشخیص و درمان در طب سنتی»، «ترجیح درمان کم تهاجمی و بیشتر پایدار سنتی»، «اقبال به درمان های کم عوارض طب سنتی» و «نقش عوامل اجتماعی، فرهنگی و مذهبی» و 17 طبقه فرعی شد.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد عوامل موثر در انتخاب طب مدرن، اثربخشی سریع، هزینه کمتر درمان و اطمینان به تشخیص با ابزارهای پاراکلینیکی است و عوامل تاثیرگذار در انتخاب طب سنتی، نتیجه گرفتن، اعتماد، ترجیح درمان کم تهاجمی، اقبال به درمانهای کم عوارض و اطمینان به منابع اطلاعاتی است.