تاثیر کلسی تونین بر روی مدت التیام و عملکرد و تسکین درد در بیماران با شکستگی ماگزیلوفشیال
Abstract
مقدمه: کلسيتونين هورمون پلي پپتيدي است كه كلسيم متابوليسم را در بدن تنظيم مي كند. بعلاوه بسیاری از مطالعات نشان داده اند که کلسیتونین دارای اثر ضد درد در شریط مختلف دردناک همانند درد ناشی از شکستگی مهره ها، درد های مختلف نروپاتیک و بسیاری از درد های حاد و مزمن می باشد. هدف از اين مطالعه بررسی تأثير اسپری بینی کلسيتونين در کنترل درد پس از جراحي در بيماران با شکستگي فک و صورت مي باشد.
مواد و روشها: در اين کارآزمايی بالينی که از فروردین تا خرداد سال 98 در بيمارستان امام رضا (عج) تبریز انجام شد، 46 بيمار مبتلا به شکستگی فک و صورت به صورت تصادفی به دو گروه تقسيم شدند. گروه مداخله ای به میزان 200UI کلسیتونین داخل بینی و گروه شاهد اسپری بینی NaClدریافت کردند. شدت درد پس از هفت روز پس از عمل به طور روزانه بررسی و ثیت شد . از مقیاس آنالوگ بصری برای بررسی درد شدت استفاده شد به طوری که وضعیت بدون درد با (0) و شدیترین درد با (10) تعین شد. دوز روزانه ضد درد نیز اندازه گیری شد. بیماران اجازه داشتند هر بار 250 میلی گرم استامینوفن تزریقی هر روز تا حداکثر حداکثر روزانه 4 گرم (حداکثر دوز مجاز) در صورت درد درخواست کنند.نتایج مطالعه با استفاده از روشهای توصیفی میانگین ±انحراف معیار،فراوانی(درصد) گزارش شد. جهت مقایسه مقادیر درد در دو گروه بعد از مداخله در صورت نرمال بودن توزیع داده ها از آزمون مستقلsample T-test independent و در صورت غیر نرمال بودن از معادل ناپارامتریک آن آزمون یومن ویتنی استفاده شد.
يافته ها: در اين مطالعه 46 بيمار)مردان 35 (76.1%)و زنان 11 (23.9%)( با ميانگين سني41.78 ± 18.61 و40.22 ± 19.55 به ترتیب در گروه مداخله و شاهدمورد ارزيابي قرار گرفتند. نتایج نشان داد که شدت درد بین دو گروه تفاوت معنی داری در تمامی 7 روز پس از جراحینداشت. با این حال پس از روز اول، مصرف روزانه استامینوفن در گروه مداخله به طور معنی داری پایین بودp <0.05).)
نتيجه گيري: کلسيتونين ممكن است يك داروي مفيد براي كمك به كنترل درد پس از عمل با كاهش دوز مورد نياز داروهاي ضد درد روتين باشد. با این حال، چندین مزیت استفاده از کلسیتونین در بیماران جوان با وضعیت سیستمیک سالم به علت مزیت اندک و افزایش هزینه های درمان مورد بحث می باشد.