اندازه گيری بنزوآلفاپیرن در شير خشک نوزادان به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا و میکرو استخراج مايع – مايع پخشي
Abstract
مقدمه: هیدروکربن های آروماتیک ، گروه بزرگي از تركيبات آلي با دو يا تعداد بيشتر از حلقه هاي جوش خورده آروماتيك مي باشند. این ترکیبات می توانند از طریق راههای مختلف وارد زنجیره غذایی شوند، در بین این ترکیبات بنزوآلفا پیرن که دارای پنج حلقه بنزنی می باشد، به عنوان خطرناک ترین ترکیب این گروه شناسایی شده است.
هدف: در این مطالعه ازروش میکرو استخراج مایع –مایع پخشی کوپل شده به کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مجهز به دتکتورفلوئورسانس به منظور استخراج، پیش تغلیظ و تعیین مقدار بنزوآلفا پیرن در نمونه های شیر خشک نوزادان استفاده شد وکلیه پارامترهای موثر در آن مورد بهینه سازی قرار گرفت .
مواد و روش : مرحله استخراج بر روی 15 نمونه با نام های تجاری مختلف از شیر خشک صورت گرفت.
یافته ها: نمودار کالیبراسیون در محدوده غلظتی 15- 35/0 نانوگرم بر 1/0 گرم، خطی بود. حد تشخیص و حد تعیین مقدار در این روش، به ترتیب 11/0 و 35/0 نانوگرم بر 1/0 گرم بود. صحت روش که با درصد خطای نسبی گزارش شد، در محدوده % 12-13/4 بود و نتایج حاصل از محاسبه دقت روش بر حسب درصد انحراف معیار نسبی در محدوده% 7-23/0 بود.
نتيجه¬گيری: مقدار بنزوآلفا پیرن در نمونه های واقعی با روش مورد مطالعه بررسی شد. نتایج نشان
داد که بنزوآلفا پیرن فقط در2 نمونه از 15 نمونه تشخیص داده شد ولی مقدار دقیق آن با استفاده از روش مورد مطالعه قابل اندازه گیری کمی نبود.
در مجموع با توجه به نتایج مربوط بـه معتبـر سـازي، این روش در جهت تعیین مقدار بنزوآلفا پیرن، در نمونه های شیر خشک از دقت، صحت و کارایی لازم برخوردار بوده و روشی سریع، در دسترس و مقرون به صرفه می باشد.