تاثیر نانولیپوزوم های حامل ارلوتینیب (مهارکننده EGFR)، 5-فلورو اوراسیل و سیس پلاتین بر روی پروفایل آنتی اکسیدان، سلول های خونی و عملکرد کلیه و کبد در کارسینوم سلول سنگفرشی دهان (مطالعه حیوانی)
Abstract
مقدمه: کارسینوم سلول سنگفرش سروگردن (HN SCC)، ششمین سرطان رایج در جهان بوده و با میزان مرگ و میر بالایی همراه می باشد. 5- فلورو اوراسیل(5-FU)، سیس پلاتین (Cisplatin) و مهارکننده های گیرنده فاکتور رشد اپیدرمی (EGFR) مانند ارلوتینیب در درمان کارسینوم سلول سنگفرش سر و گردن استفاده می شود. تجویز وریدی این داروها با پخش سیستمیک نه تنها سلول های سرطانی بلکه کلیه ی بافت ها و دستگاه های مختلف بدن را تحت تاثیر قرار داده و احتمال ایجاد سمیت در این بافت ها را بالا می برد. در بین روش های نوین درمانی نانولیپوزوم ها به عنوان یک سیستم دارورسانی به منظور انتقال دارو در مقادیر زیاد به داخل سلول های سرطانی استفاده می شود.
هدف: هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر نانولیپوزوم های حامل ارلوتینیب، 5- فلورو اوراسیل و سیس پلاتین بر روی پروفایل آنتی اکسیدان، سلول های خونی و عملکرد کلیه و کبد در کارسینوم سلول سنگفرشی دهان در مدل حیوانی می باشد.
مواد و روش کار: در این مطالعه 4 گروه های مورد مطالعه شامل گروه 1، موش های سالم، گروه 2، موش های سرطانی بدون درمان، گروه 3،موش های درمان شده با فرم آزاد ارلوتینیب، 5- فلورواوراسیل و سیس پلاتین و گروه 4، موش های درمان شده با نانولیپوزوم های حامل ارلوتینیب، 5- فلورواوراسیل و سیس پلاتین بودند.
یافته ها: ميزان آنتی اکسیدان ها، سلول های خونی و شاخص های عملکرد کلیه در گروههای مورد بررسی تفاوت معنی داری با هم نداشتند . میزان آنزیم های کبدی بین گروهها تفاوت معناداری وجود داشت به طوری که آنزیم های ALT و ALPدر گروه موش های درمان شده با فرم آزاد داروهای تحت بررسی بیشتر از میزان آنها در گروه موش های سالم و موش های سرطانی بود(05/0 (P-value<.
نتیجه گیری: نتايج حاصل از مطالعه ما نشان داد که فرم نانولیپوزومی داروها سمیت کمتری نسبت به داروهای فرم آزاد بر روی کبد داشته اند.