اثر فاکتور های رشدی تغلیظ شده بر روی تکثیر و اتصال سلول های فیبروبلاست لثه ای انسانی در سطح تیتانیوم- مطالعه آزمایشگاهی
Abstract
مقدمه : بافت نرم اطراف ایمپلنت یک سیل بیولوژیک بین محیط دهان، استخوان و سطح ایمپلنت ایجاد می¬کند، و تضمین کننده شرایط سلامتی و استئواینتگریشن ثابت و هم چنین بقا طولانی مدت ایمپلنت می¬باشد. در طول دو دهه گذشته بيشتر تحقيقات روي یکپارچگی بافت-هاي سخت با ايمپلنت¬هاي دندانی تمرکز داشتند، اخیراً، ترمیم بافت نرم در اطراف ايمپلنت¬ها به دليل نقش برجسته آن¬ها در نگهداري طولاني مدت ایمپلنت¬ها بیشتر مورد بحث و توجه قرار گرفته است.
CGF شامل عوامل رشدی مختلفی است که تسریع¬کننده واسکولاریزاسیون مجدد در بافت آسیب دیده و القا مهاجرت، تکثیر و تمایز فیبروبلاست¬ها و استئوبلاست¬ها می باشد.
هدف: با توجه به این که عملکرد فیبروبلاست لثه¬ای در ترمیم پریودنتال حیاتی است، هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی فاکتور رشد تغلیظ شده (CGF) به عنوان یک رویکرد نوآورانه برای تسریع در بهبود زخم و افزایش سیل بافت همبند در اطراف ایمپلنت¬های دندانی است.
روش کار و مواد:
سلول¬های فیبروبلاست لثه¬ای از مرکز ذخایر ژنتیک ایران خریداری و پاساژ داده شد. ابتدا غلظت مناسبCGF به دست آمد(در گروه¬هایی با غلظت¬ 5،0، 10، 20، 40، 80% CGF)؛ سپس قابلیت زنده ماندنHGF در حضور غلظت 40% CGF بر روی دیسک های تیتانیومی در 24 ساعت اندازه گیری شد. تکثیر سلول¬ها در روز¬های 1 ،3و 5 ارزیابی گردید. میزان چسبندگی سلول به دیسک¬های تیتانیومی در حضور CGF در زمان¬های 24 ،48 و 72 ساعت ارزیابی گردید. رنگ آمیزی کلاژن در 1و2 هفته انجام شد. داده¬ها با تست Mann–Whitney U آنالیز گردید و جهت مقایسه میزان تکثیر سلول ها در زمان های مختلف از از آزمون غیر نرمال Wilcoxon استفاده و سطح معنی داری 0.05P < در نظر گرفته شد.
نتایج:
اثربخشی غلظت¬های 40و 80 % CGF، در مقایسه با گروه کنترل از لحاظ آماری معنی¬ دار بود (P-value=0.001)؛ اما تفاوت معنی داری بین گروه 40و 80% وجود نداشت (P value=0.061).
قابلیت زنده ماندن سلول¬ها روی دیسک تیتانیومی با حضورCGF به صورت معنی داری بالاتر از گروه کنترل بود (P value=0.001). قابلیت تکثیر سلول¬ها در گروه های دیسک تیتانومی در روزهای 3و 5 نسبت به گروه کنترل از لحاظ آماری تفاوت معنی دار داشت (به ترتیب P value، 0.004و 0.021). باتوجه به تصاویر میکروسکوپ الکترونی به نظر می رسد، چسبندگی سلول¬ها در حضور CGFدر 24 نسبت به گروه کنترل بالاتر بود. میزان تولید کلاژن توسط HGF در حضور CGFدر 7 روز نسبت به گروه کنترل افزایش داشت (P value<0.0001).
نتیجه گیری : این مطالعه نشان داد که استفاده از غلظت 40% CGF باعث بهبود قابلیت زنده ماندن، تکثیر، اتصال سلول های HGF و تولید کلاژن تایپ1 توسط این سلول¬ها در سطح دیسک تیتانیومی می شود.