سنتز و ارزیابي سمیت سلولي مشتقات جدید sorafenib
Abstract
مقدمه: سرطان به عنوان فرایند رشد و تکثیر سریع و غیر نرمال سلول ها تعریف میشود. علی رغم پیشرفت های اساسی در سال های اخیر، توسعه و معرفی عوامل ضد تومور با اثر مطلوب و سمیت کم همیشه مورد توجه محققان بوده است. در بیماری سرطان آنژیوژنز پاتوژنیک به عنوان یک مرحله کلیدی در رشد و متاستاز تومورها مشاهده شده است. عوامل متعددی در آنژیوژنز مداخله می کنند از جمله ی آنها می توان به فاکتور رشد اندوتلیال عروقی(VEGF) و گیرنده های آن اشاره کرد. در نتیجه ساخت و معرفی ترکیبات ضد سرطان با الگو از چند مهارکننده تیروزین کیناز، مانند سورافنییب و سانیتنیب دارای اثر ضد آنژیوژنز، تا کنون توجه زیادی را به خود معطوف کرده است.
هدف: طراحی، سنتز، شناسایی و ارزیابی سمیت سلولی مشتقات جدید سورافنیب
روش کار: دراین مطالعه بادر نظر گرفتن سورافنیب به عنوان ترکیب راهنما و به کارگیری اصول طراحی منطقی مشتقات جدید طراحی گردید. مشتقات مورد نظر سنتز گریده و به روش MTT مورد تست سمیت سلولی بر روی رده سلولی HT-29 قرار گرفتند. سپس انطباق مولکولی بین ترکیبات سنتز شده و پروتئین تیروزین کینازی (pdb: 4asd) برقرار شد.
نتایج: ترکیبات سنتز شده با روشهای IR، HNMR، CNMR و CHNS مورد شناسایی قرار گرفتند. در بین این ترکیبات، ترکیب f12با 5.91 IC50: میکرومولار بر روی رده سلولی HT-29 بهترین اثر را از خود نشان داد. نتایج داکینگ نشان دهنده باند های هیدروژنی، هیدروفوبیک موثر در برهمکنش ترکیب f12 با گیرنده تیروزین کینازی میباشد.
نتیجه گیری: در این مطالعه، مشتقات جدید بر پایه سورافنیب سنتز و شناسایی گردید. بر اساس نتایج به دست آمده از ارزیابی سمیت سلولی و داکینگ مولکولی ترکیب f12 نتایج قابل مقایسه ای را با سورافنیب نشان داده است. این ترکیب می تواند یک کاندید مناسب برای مطالعات بالینی یا طراحی داروهای ضد سرطان معرفی گردد