بررسی اثر ضد میکروبی باکتری Bacillus amyloliquefaciens بر روی پاتوژن های انسانی و گیاهی
Abstract
یکی از مشکلات جدی بهداشت و درمان موضوع مقاومت میکروبی در پزشکی است و پیدا کردن مواد ضد میکروبی جدید امری حیاتی است. دسته ای از آنتی بیوتیک ها که توسط میکروارگانیسم ها تولید می شوند، بر روی دیواره سلولی باکتری ها اثر می کنند، این آنتی بیوتیک ها سهم عمده را در بازار بخود اختصاص می دهند. یکی از تولید کننده های مواد ضد میکروبی باسیلوس ها هستند. باکتری B.amyloliquefaciens باسیل گرم مثبت، هوازی و تولید کننده اسپور می باشد. این باکتری توانایی تولید پروتئین های ضد میکروبی مختلف را دارد که از جمله آن ها lipopeptides، surfactin، fengycin، bacillomycin D، polyketide (difcidin) و dipeptide bacilysin می باشند.
هدف:
در این مطالعه تولید ضدمیکروبی از باکتری B.amyloliquefaciens جداسازی شده ازعسل غرب ایران مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش کار:
در ابتدا باکتری B.amyloliquefaciens در محیط کشت مایع نوترینت براث کشت داده شد و در دمای 30 درجه سانتی گراد به مدت 72 ساعت در شیکر انکوباتور انکوبه شد، سپس با استفاده از سانتریفیوژ مایع رویی جداسازی شد. برای تعیین اثر ضد میکروبی از روش چاهک گذاری بر روی آگار انجام شد و تست MIC و MBC بر روی میکروارگانیسم های به شرح زیر
باکتری های بیماری زای گیاهی:
Rhizobium Radiobacter
Xanthomonas campestris
Erwinia amylovora
Pseudomonas syringae
باکتری های بیماری زای انسانی:
klebsiella pneumoniae
Streptococcus mutans
Shigella flexneri
coli Escherichia
پاتوژن های قارچی:
Candida albicans
Neurospora crassa
Botrytis cinerea
Fusarium oxysporum
Aspergillus flavus
به این ماده ضد میکروبی به منظور تعیین حداقل کشندگی آن انجام شد.
نتایج:
نتایج نشان داد که باکتری B.amyloliquefaciens توانایی تولید ماده ضد میکروبی دارد که بر علیه میکروارگانیسم های پاتوژن تاثیر دارد. این باکتری اثر ضد میکروبی بر علیه میکروارگانیسم های F.oxysporum و N.crassa دارد و توانست تا غلظت mg/ml 5/12 برای میکروارگانیسم F.oxysporum، در غلظت mg/ml 25 برای N.crassa قارچ کشی داشته باشد.
منظور از قارچ کشی و باکتری کشی در این تحقیق بر اساس نتایج MIC می باشد.
بحث:
بر اساس نتایج بدست آمده مشخص شد که باکتری B.amyloliquefaciens جداسازی شده از عسل توانایی تولید ماده ضد قارچ را دارد و توانایی تولید ماده ضد باکتریایی را ندارد.