CBCTبررسی رابطه بین اندازه حفره سلاتورسیکا و الگوی رشد اسکلتال در بعد افقی در تصاویر
Abstract
با توجه به ضرورت پی بردن به رابطه بین اندازه حفره سلاتورسیکا و الگوی رشد اسکلتال برای درمان بیماران دارای مشکلات ارتودنسی، به علت عدم بررسی سه بعدی اندازه و شکل حفره سلاتورسیکا با تکنیک CBCT در مطالعات قبل، هدف از این مطالعه بررسی رابطه بین اندازه حفره سلاتورسیکا در بیماران دارای مال اکلوژن های اسکلتی در تصاویر CBCT می باشد.
روش کار: تصاویر رادیوگرافی CBCT 72 بیمار 75-15 سال (24 بیمار کلاس یک، 24 بیمار کلاس دو، 24 بیمار کلاس سه) مراجعه کننده به بخش رادیولوژی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز به صورت تصادفی انتخاب شدند. جهت آنالیز سفالومتریک نمونه ها، از نمای لترال سفالومتری که توسط نرم افزار قابل بازسازی است، استفاده شد و برای تعیین الگوی رشد اسکلتال در بعد افقی از آنالیز Steiner استفاده شد و در ادامه جهت ارزیابی دقیق تر و حذف نقاط ضعف احتمالی آنالیز Steiner ، آنالیز Wit’s نیز به این ارزیابی شد. اندازه حفره سلاتورسیکا در بعد افقی بر اساس میلی متر محاسبه و ثبت شد. جهت اندازه گیری قطر و عمق حفره در نمای مولتی پلنار، در نمای ساژیتال، بزرگترین ابعاد مشاهده شده، انتخاب شد. از روش Silverman برای اندازه گیری ابعاد حفره استفاده شد. همه اندازه گیری ها با نرم افزار 5.6 NNT viewer انجام شد.
نتایج: بررسی نتایج نشان داد که بین میانگین هیچ یک از دو متغیر عمق و قطر در زنان و مردان تفاوت آماری معنی داری وجود ندارد. میانگین قطر سلاتورسیکا در بین گروه های سنی مختلف تفاوت معنی داری وجود ندارد. میانگین عمق سلاتورسیکا در گروه سنی زیر 16 سال کمتر از میانگین آن در گروه سنی بالای 24 سال می باشد. تفاوت میانگین قطر و عمق در هر سه نوع مال اکلوژن از لحاظ آماری معنی دار نبود.
بحث و نتیجه گیری: تفاوت میانگین قطر و عمق سلاتورسیکا در سه نوع کلاس بندی و در جنسیت های مختلف معنی دار نبود و میانگین عمق سلاتورسیکا با افزایش سن از لحاظ آماری افزایش معنی داری داشته است