بررسی سطح سرمی و بزاقی کراتینین و گلوکز در افراد سالم مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی تبریز
Abstract
مقدمه: دیابت ملیتوس یک اختلال متابولیک چند عاملی است که ارگان های متعدد بدن را تحت تاثیر قرار می دهد.از مهمترین بیماریهای ناشی از ان، بیماری مزمن کلیه می باشد.تستهای خونی کراتینین رایج ترین مورد حاکی از وجود و پیشروی بیماری مزمن کلیه است،در نتیجه کراتینین سرم بیشترین مورد استفاده را در تعیین حضور و پیشرفت بیماری مزمن کلیه دارد.هدف از این مطالعه تعیین ارتباط بین سطح سرمی و بزاقی کراتینین و گلوکز در افراد سالم می باشد.
روش کار: این مطالعه تحلیلی بر روی 40 نفر از افراد سالم مراجعه کننده به بخش های دانشکده دندانپزشکی تبریز انجام شد. داده ها به صورت میانگین(±انحراف معیار) و فراوانی(%)به ترتیب برای متغیرهای کمی و کیفی ارائه شدند.تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSSنسخه 19 انجام گرفت.از ضریب همبستگی پیرسون/اسپیرمن برای تعیین همبستگی بین سطوح سرمی و بزاقی کراتینین و گلوکز استفاده گردید.در این مطالعه مقادیر P کمتر از 0/05 معنی دار در نظر گرفته شدند.
یافته ها: در این مطالعه 40 نفر شرکت داشتند که از بین افراد شرکت کننده در مطالعه 9 نفر(%5/22) مرد و 31نفر(%5/77) زن بودند.نتایج مطالعه نشان داد که بین میانگین گلوکز و کراتینین سرمی و بزاقی تفاوت معنی دار آماری وجود داشته و میانگین گلوکز و کراتینین سرمی بیشتر از میانگین گلوکز و کراتینین بزاقی بود.بین گلوکز و کراتینین سرمی و بزاقی رابطه همبستگی معنی دار آماری وجود نداشت.
نتیجه گیری: استفاده از روشهای غیرمهاجم تشخیصی همچون بزاق از ارزش بالایی برخوردار است.در این مطالعه مشخص شد که بین کراتینین و گلوکز سرم و بزاق در افراد سالم ارتباطی وجود ندارد،بنابراین در حال حاضر بزاق نمی تواند به عنوان وسیله تشخیصی مناسب جهت غربالگری و ارزیابی افراد به ظاهر سالم جامعه بکار رود.