مقایسه شیب برجستگی مفصلی در رابطه اسکلتی فکین در بعد ساجیتال در تصاویر توموگرافی کامپیوتری با استفاده از اشعه مخروطی افراد مراجعه کننده به بخش رادیولوژی دانشکده دندانپزشکی تبریز در سال 97-98
Abstract
هدف: عوامل متعددی میتواند بر برجستگی مفصلی(Articular Eminence) اثر گذار باشد. شناسایی این عوامل میتواند باعث تشخیص موارد نرمال از آنورمال شود. هدف مطالعه مقایسه شیب برجستگی مفصلی در رابطه اسکلتی فکین در بعد ساجیتال در تصاویر توموگرافی کامپیوتری با استفاده از اشعه مخروطی میباشد.
مواد و روش ها: در اين مطالعه گذشته نگر که تصاویر CBCT(توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی،Cone Beam Computed Tomography ) 120 بيمار مراجعه کننده به بخش راديولوژي دهان و فک و صورت که به دلايل جاگذاري ايمپلنت يا ساير مشکلات دنداني مراجعه کرده بودند مورد بررسی قرار گرفت. شیب برجستگی مفصلی در نمای ساجیتال و الگوی رشد اسکلتال در بعد افقی بر اساس آنالیزSteiner مورد بررسی قرار گرفت و ارتباط آنها مورد بررسی قرار داده شد. بیماران با پایان رشد اسکلتی و بدون بیماری مفصلی و بدون سابقه شکستگی و جراحی مورد مطالعه قرار داده شدند.
یافته ها: مقایسه شیب کندیل در سمت راست و چپ، با توجه به نرمال بودن توزیع داده ها توسط آزمون تی زوجی انجام گرفته و نتایج نشان داد اختلاف بین این دو مقدار 3.78درجه بود که این میزان در سمت چپ هر دو جنس بیشتر بود. این اختلاف از نظر آماری معنادار گزارش شد(001/0 >P). شیب کندیل در سمت راست و چپ همبستگی مثبت معنادار دارد که میزان همبستگی 63% است(001/0 >P). همبستگی در مردان بین زاویه ANB و شیب کندیل چپ نیز معنادار بوده و ضریب همبستگی آن 28% گزارش شد(01/0 = P). داده های بدست آمده از مطالعه با استفاده از نرم افزارSPSS17 مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج این تحقیق شیب برجستگی مفصلی در سمت چپ، بیشتر از سمت راست بدست آمد.
ارتباط شیب با زاویه ANB معنادار نبوده به جز سمت چپ مردان که ضریب همبستگی آن ضعیف بود، در بقیه موارد زاویه ANB با شیب برجستگی مفصلی ارتباط نداشت.