بررسی شیوع هالرسل و ارتباط آن با بیماری های التهابی سینوس در تصاویر توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی در یک جمعیت ایرانی
Abstract
مقدمه
يكي از نگراني ها و دغدغه هاي بيماران و به ويژه دندانپزشكان ، درد هاي دهاني صورتي و علايم سينوزيت مي باشد كه در مواقعي مي توان آن را به وجود هالرسل ارتباط داد. هالرسل اکستنشن هایی از سینوس اتمویید قدامی است که در کف اوربیت و در سطح بالایی سینوس ماگزیلا قرار گرفته اند. هدف از مطالعه حاضر بررسی شیوع هالرسل و ارتباط آن با بیماری های التهابی سینوس در تصاویر توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی در یک جمعیت ایرانی بود.
مواد و روشها
در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، نمونه ها به صورت تمام شماری از بین تمام CBCT های موجود افراد مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی تبریز انتخاب شد . شیوع هالرسل در جمعیت مورد مطالعه محاسبه شد. موارد دارای هالرسل انتخاب و سپس نمونه ها از نظر وجود یا عدم وجود بیماری های التهابی سینوس در مقاطع کرونال و آگزیال بررسی شد. داده ها به دست آمده از CBCT در نرم افزار NNT viewer version 2.17 وارد شده، تصاویر به دست آمده توسط دو متخصص رادیولوژی دهان و فک وصورت بررسی شده و توافق بین نتایج دو مشاهده گر توسط ضریب توافقی کاپا اندازه گیری گردید. داده ها توسط نرم افزار آماری 20SPSS و ازمون اماری کای اسکوار بررسی شد.
نتایج
شیوع هالرسل در کل سینوس های مورد بررسی 5/44 درصد و شیوع سینوزیت مزمن 3/70 درصد بود. 3/41 درصد از نمونه ها دارای هالرسل و دارای سینوزیت بودند. افرادی که سلول های هالر در آنها یافت شده بود به طور معنی داری شانس بیشتری برای ابتلا به سینوزیت داشتند ( CI 95%=.249-.763و 436/0OR=). 4/48 درصد از هالرسل ها یکطرفه و 6/51 درصد دو طرفه بودند. 87/16 درصد از نمونه های دارای سینوزیت یکطرفه و 94/83 درصد دو طرفه بودند. اختلاف معنی داری در شیوع هالرسل و شیوع سینوزیت در زنان و مردان وجود نداشت.
نتیجه گیری
ارتباط معنادارای بین وجود هالرسل و سینوزیت مشاهده شد