بررسی میزان بروز تشنج در بین کودکان مسموم بستری در مرکز آموزشی درمانی کودکان شهر تبریز و تعیین نوع سم در طول سال 97
Abstract
زمینه: یکی از عوامل تشنج در گروه سنی کودکان مسمومیت با انواع داروها، مواد اوپیوئیدی و سموم مختلف بوده و تشنج های ناشی از آن می تواند منجر به علایم بالینی جدی گردد. بنابراین، این مسئله، نظارت مداوم مسئولان حوزه سلامت و پزشکان را می طلبد تا استراتژی هایی را برای پیشگیری و مدیریت مسمومیت کودکان به کار گیرند.
هدف: هدف این مطالعه بررسی میزان بروز تشنج در کودکان مسموم بستری در مرکز آموزشی درمانی کودکان شهر تبریز و تعیین نوع سم از ابتدای فروردین تا انتهای اسفندماه سال 97 بود.
روش اجرا: این مطالعه طی یک سال و به صورت توصیفی مقطعی انجام گردید. اطلاعات دموگرافیک و مشخصات وابسته به بیماری و عامل مسمومیت در پرسشنامه مربوطه ثبت شد.
یافته ها: : تعداد 45 کودک که دچار تشنج ناشی از مسمومیت با داروها، سموم آفات نباتی، مواد اوپیوئیدی، مواد نفتی و مواد سوزاننده شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند که 8/57% پسر و 2/42% دختر با میانگین سنی 8/2±2/4 سال و اکثراّ شهر نشین (4/64%) بودند. بیشترین تعداد تشنج به ترتیب مربوط به داروها (8/57%) و مواد اوپیوئیدی (22/2%) و کمترین میزان بروز تشنج ناشی از مسمومیت با مواد سوزاننده و مواد الکلی (2/2%) مشاهده گردید که اغلب والدین کودکان مسموم دارای تحصیلات پایین بخصوص زیر دیپلم بودند. نوع تشنج بروز یافته جنرالیزه تونیک-کلونیک (9/88%)، استاتوس اپیلپتیکوس (7/6%)، تونیک (2/2%) و میوکلونیک (2/2%) ثبت گردید.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که مسمومیت و تشنج ناشی از آن در گروه سنی 3 الی6 سال بیشتر می باشد و داروها عامل اصلی آن است.