تدوین ابزارارزیابی مدیریت نگهداشت تجهیزات پزشکی برای واحدهای بیمارستانی کشور
Abstract
خلاصه فارسی
مقدمه: مدیریت نگهداشت موثر تجهیزات پزشکی یکی از مسائل مهم برای کیفیت مراقبت و هزینه بهره وری به ویژه در بیمارستان های مدرن است. این برای ارائه خدمات بهداشتی مناسب و صرفه جویی در منابع کمیاب ضروری است.
هدف: با توجه به اهمیت موضوع، هدف از این مطالعه، تدوین ابزار ارزیابی جامع با استفاده از استخراج عوامل موثر بر مدیریت تعمیر و نگهداری تجهیزات پزشکی می باشد.
روش کار و مواد: داده ها ابتدا از طریق مرور نظام مند در پایگاه¬های داده ای OVID، PubMed، ProQuest، Scopus، Embase، Science Direct و Web of Science بدون محدودیت زمانی در تاریخ 22-19 مهر ماه جمع آوری شد. معیارهای ورود شامل تمام مطالعات مربوط به مدیریت نگهداشت تجهیزات پزشکی و ذکر حداقل یکی از عوامل موثر بر این فرآیند است. سپس بررسی اسناد و مصاحبه نیمه ساختار یافته با نمونه گیری مبتنی بر هدف و گلوله برفی از 14 مهندس پزشکی، انجام شد. داده های کیفی با استفاده از روش تحلیل محتوا (استقرایی و قیاسی) برای شناسایی موضوع ها و زیر موضوع ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: عوامل موثر بر مدیریت نگهداشت تجهیزات پزشکی در هفت طبقه شناسایی شدند که شامل: «منابع»، «کنترل کیفیت»، «بانک اطلاعاتی»، «آموزش»، «سرویس»، «بازرسی و نگهداری پیشگیرانه»، و «طراحی و اجرا» می شوند. هرکدام از این عوامل خود از چند زیرمجموعه تشکیل شده است.
نتیجه گیری: تدوین ابزار ارزیابی مدیریت نگهداشت تجهیزات پزشکی چارچوب جامع برای پیاده سازی و اجرای مناسب و موثر مدیریت تعمیر و نگهداری تجهیزات پزشکی ارائه می دهد که می تواند برای بهبود سودآوری امکانات بهداشتی و قابلیت اطمینان تجهیزات پزشکی استفاده شود. همچنین مدیران و مهندسان پزشکی بیمارستان را در تصمیم گیری برای حمایت از انتخاب، خرید، تعمیر و نگهداری تجهیزات پزشکی خصوصاً در زمینه ی تجهیزات سرمایه ای، کمک و پشتیبانی می کند.
واژگان کلیدی: بیمارستان، تجهیزات پزشکی، مدیریت نگهداشت