بررسی تأثیر اجرای طرح تحول نظام سلامت ایران با محوریت نوع زایمان بر شاخصهای سلامت مادر و نوزاد در بیمارستانهای منتخب استان آذربایجان شرقی
Abstract
خلاصه فارسی
مقدمه: نظامهای سلامت به منظور دستیابی به اهداف نظام سلامت به اصلاحات روی میآورند. سنجش اثرات اصلاحات میتواند تأثیرات عمدهای در تغییر وضعیت و حرکت در جهت بهبود داشته باشد.
هدف: هدف از پژوهش حاضر بررسی تأثیر اجرای طرح تحول نظام سلامت ایران بر شاخصهای سلامت مادر و نوزاد در بیمارستانهای منتخب استان آذربایجان شرقی بود.
روش کار و مواد: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی ـ تحلیلی بوده که در سال 1396 به صورت مقایسه قبل و بعد انجام شد. محیط پژوهش شامل 8 بیمارستان آموزشی، درمانی و خصوصی بود. 800 پرونده در دو مقطع زمانی قبل و بعد از اجرای طرح به صورت تصادفی منظم انتخاب شدند. از چک لیست محقق ساخته برای استخراج دادهها استفاده شد. دادههای بدست آمده به وسیله SPSS-v22 و با بهرهگیری از آمار توصیفی و آزمونهای تیتست و کای دو تحلیل شد.
یافتهها: میانگین سنی مادران در هر دو بازه زمانی 27 سال بود. اکثر مشارکتکنندگان فاقد زایمان قبلی بوده و دارای تحصیلات دیپلم و زیر دیپلم بودند. میزان زایمان طبیعی از 5/34 درصد (قبل از طرح تحول) به 2/44 درصد (بعد از طرح تحول) افزایش یافت (05/0>p). میزان مرگ مادران و نوزادان به ترتیب از میزان 3/0 و 8/0 درصد به صفر و 5/0 درصد کاهش یافت. بین شاخصهای قد و وزن نوزادان در بازه زمانی قبل و بعد طرح تحول سلامت اختلاف معنیدار میباشد (05/0>p).
نتیجهگیری: یافتههای بدست آمده حاکی از افزایش معنیدار درصد زایمان طبیعی با اجرای طرح تحول در نظام سلامت ایران بوده است. همچنین میزان مرگومیر مادران و نوزادان کاهش یافته است. نتایج حاصل از این مطالعه میتواند در تصمیمهای سیاستی نظام سلامت کشور مورد استفاده قرار گیرد.
کلمات کلیدی: اصلاحات، طرح تحول در نظام سلامت، نوع زایمان، مادر، نوزاد