تعیین ابعاد و شاخص های کیفیت خدمات در مراقبت های اولیه بهداشتی ایران
Abstract
چکیده :
مقدمه: یکی از اهداف مهم نظام سلامت و از ارکان پوشش همگانی سلامت، ارائه خدمات جامع و با کیفیت بالا به جمعیت تحت پوشش می باشد. این مهم در سایه ارزیابی و ارتقای مستمر کیفیت خدمات امکان پذیر است.
هدف: تعیین ابعاد و شاخص های ارزیابی کیفیت در مراقبت های اولیه بهداشت برای نظام سلامت ایران
روش کار و مواد: مطالعه حاضر یک پژوهش کیفی و کاربردی می باشد. در ابتدا بررسی متون جامعی از ابعاد و شاخص های ارائه شده در سطح جهان جهت ارزیابی کیفیت مراقبت های اولیه بهداشتی انجام پذیرفت. سپس ابعاد و شاخص های استخراج شده جهت غربالگری اولیه در قالب دو جلسه پنل خبرگان با توجه به ویژگی های نظام سلامت ایران مورد برسی قرار گرفت. شاخص های تایید شده توسط پنل خبرگان در قالب دو راند مطالعه دلفی مورد ارزیابی قرار گرفت. در نهایت شاخص های انتخاب شده طی 4 جلسه پنل خبرگان در سطح وزارت بهداشت در قالب ابعاد کیفیت مراقبت طبقه بندی گردید.
یافتهها : از مجموع 698 شاخص کیفیت استخراج شده از متون، 55 شاخص کیفیت جهت ارزیابی خبرگان وارد فرایند دلفی شدند که در نهایت 40 شاخص در قالب 7 بعد کیفیت انتخاب گردید؛ 8 شاخص کیفیت در قالب بعد عدالت و دسترسی، 5 شاخص در بعد ایمنی، 2 شاخص در بعد کارایی، 13 شاخص در بعد اثر بخشی، 2 شاخص کیفیت در بعد بیمار محوری، 3 شاخص در بعد حاکمیت و 7 شاخص کیفیت مربوط به بعد تناسب مراقبت ارائه گردید.
نتیجهگیری: چارچوب ارزیابی کیفیت مراقبت های اولیه بهداشتی ایران می تواند به عنوان ابزاری جامع و کاربردی جهت ارزیابی کیفیت خدمات اولیه بهداشتی در سطح محلی و منطقه ای مورد استفاده قرار گرفته و اطلاعات مفیدی در خصوص برنامه ریزی برای ارتقای کیفیت مراقبت های اولیه بهداشتی در اختیار مدیران و سیاستگذاران سلامت کشور قرار دهد.
واژگان کلیدی: چارچوب ارزیابی، کیفیت مراقبت، شاخص های کیفیت، مراقبت های اولیه بهداشتی