تعیین میزان آمادگی بیمارستان های غیر وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز در مواجهه با بحران در سال 1398
Abstract
چکیده
مقدمه: همواره در نقاط مختلف جهان از جمله ایران حوادث غیر مترقبه به وقوع می پیوندد و امکان وقوع آن در جوامع مختلف با شدت های متفاوت وجود دارد. کشور ایران جز 10 کشور بلاخیز دنیا می باشد. شهر تبریز نیز تا کنون حوادث غیر مترقبه زیادی را پشت سر گذاشته است. بخش بهداشت و درمان یک قسمت فعال در مدیریت بحران بخش جدایی ناپذیر برنامه سلامت ملی است و بیمارستان ها به عنوان مهمترین مرکز مداوای مصدومان و مجروحان نیازمند کسب آمادگی مناسب هستند. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان آمادگی بیمارستان های غیر وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز برای مواجهه با بحران در سال 1398 انجام شده است.
مواد و روش کار: این مطالعه با روش توصفی مقطعی در سال 1398 در ده بیمارستان غیر وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد. داده ها با استفاده از چک لیست از پیش آماده که پایایی و روایی آن در حد قابل قبول برآورد شده بود جمع آوری شد و با استفاده از آمار توصفی مورد تحلیل قرار گرفت.
نتایج: میزان آمادگی واحدهای پژوهش از نظر حیطه ی تجهیزات با نمره ی %74.5 در حد خوب، نیروی انسانی 84% در حد خیلی خوب، ساختار و تشکیلات 84% در حد خیلی خوب، فضای فیزیکی 69% در حد خوب، پروتکل ها 68% در حد خوب و نمودار عملکرد 77.5% در حد خوب ارزیابی شد. کمترین امتیاز مربوط به پروتکل ها و بیشترن امتیاز مربوط به نیروی انسانی و ساختار و تشکیلات است. در مجموع نمره متوسط کسب شده توسط کلیه بیمارستان ها 76% به دست آمد که نشان دهنده مقدار خوب آمادگی می باشد.
نتیجه گیری : ارزیابی وضعیت بیمارستانها و بررسی نقاط قوت و ضعف آنها در خصوص مدیریت بلایا از ضروریات می باشد تا بتواند به مدیران و سیاستگذاران کمک کند تا وضعیت خود را شناخته و برای رسیدن به شرایط ایده آل برنامه ریزی کرده و اقدامات لازم را انجام دهند.
واژگان کلیدی: آمادگی، بحران، بیمارستان غیر وابسته به دانشگاه