بررسی کیفیت خدمات کودکان مبتلابه اختلالات طیف اوتیسم در استان آذربایجان شرقی
Abstract
بررسی کیفیت خدمات کودکان مبتلابه اختلالات طیف اوتیسم در استان آذربایجان شرقی
چکیده
مقدمه و هدف: "اختلال طیف اوتیسم، یکی از اختلالات عصبی رشدی است که با آسیب در تعاملات اجتماعی و رفتارها، علایق و حرکات کلیشهای و تکراری شناخته میشود." این مطالعه با هدف بررسی کیفیت خدمات کودکان مبتلابه اختلالات طیف اوتیسم در استان آذربایجان شرقی انجام گرفت.
روش پژوهش: مطالعه حاضر یک مطالعهی مقطعی است که در سال 1397 انجام شد. برای جمع آوری داده ها 112 نفر از والدین کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم از چهار مرکز خصوصی وابسته به بهزیستی در شهرستان تبریز و یک مرکز خصوصی وابسته به بهزیستی در شهرستان عجبشیر، مدرسه استثنایی وابسته به آموزش و پرورش و یک مرکز دولتی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز ارائهدهنده خدمات آموزشی مراقبتی به کودکان مبتلابه اختلالات طیف اوتیسم وارد مطالعه شدند. از پرسشنامه کیفیت خدمات برای جمعآوری دادهها استفاده شد. جهت تجزیهوتحلیل دادهها از آمار توصیفی و تحلیلی و نرمافزار SPSS-19 استفاده شد.
یافتهها: بر اساس یافته های مطالعه 3/81 درصد کودکان مشارکت کننده مذکر بوده، 5/45 درصد دارای بیمه تامین اجتماعی بود و شغل 58 درصد پدر آنها آزاد بود. بر اساس یافته های مطالعه متوسط کیفیت خدمت از دیدگاه والدین کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم(3/25) 9/60 از 100 بود که نشانگر وضعیت متوسط کیفیت خدمت می باشد. حیطه مشارکت والدین در تصمیمات با میانگین (2/43) 8/68 بهترین وضعیت و هماهنگی مراقبت بین ارائه دهندگان خدمات با (4/29) 4/52 بدترین وضعیت را داشت. در تعیین ارتباط بین حیطههای مشارکت، هماهنگی، تداوم و کیفیت خدمت از دیدگاه والدین و اطلاعات دموگرافیکی، وضعیت بیماری کودک و تشخیصهای ASD ارتباط معنیداری یافت نشد.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه نشانگر وجود ظرفیت بسیار زیاد برای بهبود کیفیت خدمات ارائه شده به کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم می باشد و لزوم تدوین برنامه های بمنظور افزایش مشارکت والدین در مراقبت ها، هماهنگی بین ارائه دهندگان مختلف و تداوم مراقبت ها بین سازمان های مختلف مسئول احساس می شود.