مقایسه سطح سرمی و بزاقی سدیم و گلوکز در بیماران مبتلا به دیابت
Abstract
مقدمه: بیماری دیابت از شایعترین بیماری¬های مربوط به سوخت¬وساز بدن است که منجر به عوارض ناتوان کننده می¬شود از این رو به عنوان یک مشکل سلامت عمومی عمده در بسیاری از نقاط جهان و ایران محسوب می شود. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط بین سطح سرمی و بزاقی سدیم و گلوکز در بیماران مبتلا به دیابت می باشد.
روش کار: این مطالعه تحلیلی بر روی 40 نفر از بیماران مبتلا به دیابت مراجعه کننده به بیمارستان امام رضا و مراجعین به بخش های دانشکده دندان پزشکی انجام شد. دادهها بهصورت میانگین (± انحراف معیار) و فراوانی (درصد) به ترتیب برای متغیرهای کمّی و کیفی ارائه شدند. آنالیز آماری توسط نرم افزار SPSS19 انجام گرفت. جهت مقایسه نتایج و تفاوت معنی دار آنها از آزمون Independent Samples T Test و آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد.در این مطالعه سطح معنی داری P<0.05 در نظر گرفته شده است.
یافته ها: از 40 بیمار دیابتی مورد مطالعه ما 19 نفر زن و 21 نفر مرد بودند. حدود دو سوم افراد مبتلا به پرفشاری خون نبودند. 32نفر مبتلا به دیابت نوع دو بودند. در 97.2 درصد از بیماران دیابت کنترل شده بود. بین گلوکز بزاق و خون(P˂0.001) و همچنین بین سدیم بزاق و خون (P˂0.001) افراد دیابتی ارتباط معنادار اماری وجود دارد.
نتیجه گیری: اندازه گیری دقیق فاکتورهای مربوط به افراد دیابتی با کمترین آسیب به بیمار از اهمیت ویژه ای برخوردار است در این مطالعه مشخص شد بین گلوکز بزاق و خون و همچنین بین سدیم بزاق و خون افراد دیابتی ارتباط معنادار وجود دارد.