عوامل مرتبط با عدم پذیرش توصیه های دارویی و غیردارویی در بیماران پرفشاری خون در کلینیک پزشکی خانواده دانشگاه علوم پزشکی تبریز
Abstract
مطالعات فراوانی درباره عدم پیروی از رژیم درمانی ضد فشار خون در سایر کشورها انجام گرفته است اما تحقیقات در این زمینه در کشور ما اندک بوده و باتوجه به بار ناشی از بیماریهای قلبی-عروقی بر سلامت جامعه لزوم انجام مطالعاتی در این زمینه محسوس می باشد.
مواد و روش ها:
بیماران مبتلا به فشار خون مراجعه کننده به کلینیک پزشک خانواده دانشگاه علوم پزشکی تبریز با استفاده از نمونه گیری آسان انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات در این مطالعه، پرسشنامه ای مشتمل بر سه بخش شامل پرسشنامه پیروی با رژیم های درمانی پرفشاری خون هیل- بن، مشخصات مربوط به بیماری و بخش سوم شامل مواردی نظیر عوامل اجتماعی و مرتبط با بیماری افراد جمع آوری گردیدند.
نتايج:
در مجموع ۲۵۴ بیمار مبتلا به پر فشاری خون مراجعه کننده به کلینیک پزشک خانواده دانشگاه علوم پزشکی تبریز، وارد مطالعه شدند. میانگین سنی مجموع بیماران شرکت کننده در مطالعه ۱۰.۵۴±۵۸.۱۶ بود و از این تعداد ۱۱۰ (۴۳.۳٪) بیمار مرد و ۱۴۴ (۵۶.۷٪) بیمار زن بودند.
در بررسی آماری، جنسیت، رضایت از در آمد، وضعیت تملک مسکن، سابقه ی ابتلا به بیماری پر فشاری خون در افراد خانواده، وجود بیماری مزمن همراه به فشار خون بالا و نیز خود کنترلی فشار خون در منزل، وضعیت های مختلف تأهل بیماران، تعداد اعضای خانواده، شغل و سطح تحصیلات همسر بیمار ارتباطی با میزان پیروی درمان نداشت. با این حال، نوع بیمه ی درمانی بیماران بر کیفیت مراجعه بیماران به پزشک خود ارتباط معنی داری داشت (P= 0.02) و تعداد داروی ضد فشار خون با پیروی از دستورات غذایی و نیز کیفیت مراجعه به پزشک بیماران مرتبط بود (P<0.001 , P=0.01).