تاثیر میدان های الکترومغناطیسی بر بقاء و تکثیر سلول های بنیادی پالپ دندان
Abstract
مقدمه : میدان های الکترومغناطیسی با فرکانس بسیار پایین (ELF-EMF) می توانند بر روی سیستم های بیولوژیکی اثر بگذارند و برخی از فانکشن های سلولی از قبیل سرعت تکثیر را تغییر دهند . بافت پالپ دندانی به عنوان منبعی از سلول های بنیادی مزانشیمی multipotent شناخته شده است؛ که می تواند به روشی غیرتهاجمی و در مقادیر زیاد در مقایسه با سلول های بنیادی مغزاستخوان به دست آید. بنابراین؛ هدف این مطالعه ارزیابی تاثیر ELF-EMF بر روی رشد سلول های بنیادی مشتق از پالپ دندانی است (hDPSCc ).
مواد و روشها : ELF-EMF توسط سیستمی که شامل اتوترانسفورمر ؛ مولتی متر ؛ کویل های سلنوییدی ؛ تسلامتر و پروب آن بود؛ تولید شد. تاثیر ELF-EMF با شدت های ۵/۰ و ۱ میلی تسلا و فرکانس ۵۰ هرتز بر روی سرعت تکثیر سلول های بنیادی پالپ دندانی برای ۲۰ و ۴۰ دقیقه در روز به مدت ۷ روز ارزیابی شد. گروهها بصورت تصادفی به شش گروه تابش تقسیم شدند. یک میلی تسلا به مدت 40 دقیقه در روز˓ یک میلی تسلا به مدت 20 دقیقه در روز˓5/0 میلی تسلا به مدت 40 دقیقه در روز˓5/0 میلی تسلا به مدت 20 دقیقه در روز و دو گروه شاهد در داخل سلنویید خاموش برای 20 و 40 دقیقه در روز قرار گرفتند. شرایط برای گروههای تابش و شاهد یکسان بود. در تمام آزمایشات پلیت ها در مرکز کویل که یکنواختی میدان بیشینه بود قرار گرفتند. از تست MTT 3-[4,5-dimethylthiazol- 2-yl]-2,5-diphenyl-tetrazolium برای تعیین رشد سلولی و از تستDAPI40,6-diamidino-2- phenylindole برای بقای سلولی استفاده شد. تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار Prism 6.0 انجام شد.داده ها به وسیله میانگین و انحراف معیار نشان داده شدند.جهت بررسی میزان رشد سلولی از بررسی میکروسکوپیک و به منظور مقایسه میزان بقا و پرولیفراسیون سلولی در گروه های مورد مطالعه از آنالیز واریانس یکطرفه (one way ANOVA) به همراه Tukey post hoc استفاده شد. آنالیز آماری با استفاده از نرم افزار SPSS 17 انجام شد و سطح معنی داری 05/0 >pدر نظر گرفته شد.
یافتهها : براساس تست MTT ؛ میدان های الکترومغناطیسی با فرکانس بسیارپایین (ELF-EMF )حداکثر اثر خود بر روی تکثیر سلولی را در تابش ۱میلی تسلا به مدت ۲۰دقیقه نشان داد. بقا و تکثیر در همه ی گروه های اکسپوژر به طور معناداری بالاتر از گروه کنترل بود. براساس اطلاعات به دست آمده از ارزیابی genotoxicity ؛ تعداد micronuclei در گروه تحت تابش با شدت ۱ میلی تسلا به مدت ۲۰ دقیقه نسبت به دیگر گروه های آزمایش و گروه کنترل بالاتر بود. تفاوت بین گروه ۵/۰ میلی تسلا به مدت ۴۰ دقیقه با کنترل معنادار بود((P=0/032 ولی تفاوت بین گروه تابش با شدت ۱ میلی تسلا به مدت ۴۰ دقیقه با کنترل معنی دار نبود. ( P=0/885)
نتیجه گیری : بر اساس نتایج این مطالعه، میدان های الکترومغناطیسی با فرکانس بسیارپایین با شدت های ۵/۰ و ۱ میلی تسلا می توانند بقا و تکثیر سلول های بنیادی پالپ دندانی را برحسب مدت زمان تابش افزایش دهند.