اجراي آزمون DOPS براي ارزیابی مهارت هاي پروسیجرال واحد دندانپزشکی اجتماعی عملی و تاثیر آن در یادگیري مهارت ها و میزان رضایتمندي اساتید و دانشجویان دانشکده دندانپزشکی تبریز در سال تحصیلی 98-97
Abstract
زمینه و هدف: آزمون مشاهده مستقیم مهارتهای عملی، روشی ارزشمند برای ارزیابی¬های بالینی محسوب می¬گردد. هدف مطالعه حاضر ارزیابی مهارت های پروسیجرال واحد داندانپزشکی اجتماعی عملی 2 با استفاده از آزمون مشاهده مستقیم مهارتهای عملی (DOPS-Direct Observation of Practical Skills) و تاثیر آن در یادگیری مهارت¬ها و میزان رضایتمندی اساتید و دانشجویان دانشکده دندانپزشکی تبریز در سال تحصیلی 98-97 می باشد.
روش اجرا: در این مطالعه مداخله ای، 60 نفر از دانشجویان داندانپزشکی اجتماعی عملی 2 انتخاب و سپس بصورت تصادفی به دو گروه کنترل و مداخله تخصیص داده شدند. در گروه مداخله مهارت¬های فلورایدتراپی، فیشورسیلانت تراپی و PRR و آموزش بهداشت با استفاده از روش DOPS و در گروه کنترل براساس روش مرسوم دانشکده ارزشیابی شد و مهارت¬های موردنظر در دو گروه توسط چک ¬لیست بررسی شد. داده¬ها با استفاده از نرم افزار SPSS22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته¬ها: آزمون آماری تی مستقل تفاوت آماری معناداری در میانگین نمرات مهارت¬های فلورایدتراپی، فیشورسیلانت تراپی و آموزش بهداشت بین دو گروه مداخله و کنترل نشان داد (P < 0.0001). نتایج افزایش معناداری در مهارت¬های ذکر شده در مرحله سوم ارزشیابی در گروه مداخله با استفاده از آزمون آماریRepeated measured ANOVA نشان داد (P < 0.0001).
همچنین میزان رضایتمندی اساتید و دانشجویان از اجرای آزمون DOPS بطور قابل ملاحظه¬ای بالا بود و تمام شرکت کنندگان دیدگاه مثبتی در مورد آزمون داشتند.
نتیجه¬گیری: روش ارزشیابی DOPS نسبت به روش ارزشیابی مرسوم تأثیر بیشتری بر مهارت هاي آموزش بهداشت، فلورایدتراپی و فیشورسیلانت تراپی و PRR و روند یادگیری در دانشجویان دندانپزشکی داشت. همچنین میزان رضایتمندی اساتید و دانشجویان از تاثیر اجرای آزمون DOPS بر روند یادگیری دانشجویان دندانپزشکی بطور مشهودی بالا بود. از سوی دیگر دانشجو محور بودن، عینی بودن و ارائه بازخورد مناسب این روش براساس مطالعات مختلف از محاسن این شیوه ارزشیابی بشمار می¬آید.