بررسی میزان پیشگویی کنندگی عوامل خطرساز در ایجاد بیماری فشار خون در جمعیت بالای 30 سال شرکت کننده در طرح ایراپن در شهر نقده 1396
Abstract
زمینه و هدف : شیوع بیماری پرفشاری در حال افزایش است و به یکی از مهمترین معضلات بهداشت عمومی جامعه تبدیل شده است و یکی از مهمترین عوامل خطر بیماری های قلبی-عروقی می باشد. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی عوامل خطر بیماری پرفشاری خون در جمعیت بالای 30 سال شهرستان نقده در سال1396 انجام گرفت.
مواد و روشها : مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی است که محیط پژوهش آن شامل مراکز بهداشتی درمانی ، پایگاه های سلامت و خانه های بهداشت شهرستان نقده بود. در این مطالعه از تمامی فرم های ایراپن جمعیت بالای 30 سال شهرستان نقده به صورت سرشماری استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل از آمار توصیفی شامل شاخص های مرکزی و پراکندگی مانند میانگین،انحراف معیار و جدول توزیع فراوانی و نمودار استفاده شد و از آمار استنباطی شامل رگرسیون لجستیک چند متغیره استفاده شده و نسبت شانس (OR) هر عامل خطر استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معنی داری برای همه آزمون ها 0.05 در نظر گرفته شد.
نتایج : شیوع پرفشاری خون، مصرف سیگار، مصرف الکل، بیماری دیابت، بیماری قلبی-عروقی، ، اضافه وزن ، چاقی، کلسترول خون بالا، چاقی شکمی، HDL پایین و تری گلیسیرید بالا به ترتیب 20.1 درصد، 8.7 درصد، 0.4 درصد، 13.8 درصد، 1.8 درصد، 41.3 درصد، 38.5 درصد و37.، درصد، 68.4 درصد، 20.6 درصد، 43.6 درصد بود. نتایج حاکی از آن بود که رابطه معنی داری بین سن(OR=1.086)، جنس (OR=1.834)، ابتلا
به دیابت (OR=2.122)، ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی (OR=2.8)، اضافه وزن (OR=1.543)، چاقی (OR=2.485) و قند خون ناشتا در محدوده محدوده پری دیابتیک (100-125) (OR=1.435) و شانس ابتلا به بیماری پرفشاری خون وجود دارد.
نتیجه گیری: با توجه به وابسته بودن شیوع پرفشاری خون به سن و جنس و همچنین ابتلای همزمان این افراد به دیگر بیماریها نظیر دیابت، بیماریهای قلبی عروقی، اختلال چربی و چاقی که خود عوامل خطر مهم ابتلا به پرفشاری خون هستند، مداخلات باید براساس گروههای پرخطر سنی و جنسی انجام گیرد. آموزش بهداشت، ترک سیگار، افزایش فعالیت فیزیکی و اصلاح شیوه ی تغذیه مهمترین عواملی هستند که در جهت کاهش ابتلا و همچنین کنترل بیماری افراد مبتلا می توان از آنها استفاده نمود.