• English
    • Persian
  • English 
    • English
    • Persian
  • Login
View Item 
  •   KR-TBZMED Home
  • School of Health and Nutrition
  • Theses(HN)
  • View Item
  •   KR-TBZMED Home
  • School of Health and Nutrition
  • Theses(HN)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

بررسی آگاهی آببانان و بهورزان روستاهای شهرستان مرند در خصوص اهمیت کلرزنی جهت کنترل آلودگی میکربی آب آشامیدنی و ارائه الگو برای ارتقاء وضعیت موجود

Thumbnail
View/Open
fulltext (3.056Mb)
Date
1397
Author
شهبازی, حسین
Metadata
Show full item record
Abstract
مقدمه: طبق نظر سازمان جهانی بهداشت، آب مورد مصرف انسان باید عاری از عوامل میکربی و مواد شیمیایی خطر ساز برای انسان باشد و تامین آب آشامیدنی سالم یکی از اهداف مهم در جوامع بشری است و دست یابی به توسعه و پیشرفت در سایه سلامت افراد جامعه امکان پذیر است. هدف از این مطالعه بررسی آگاهی آببانان و بهورزان روستاهای شهرستان مرند در خصوص اهمیت کلرزنی جهت کنترل آلودگی میکربی آب آشامیدنی و ارائه الگو برای ارتقاء وضعیت موجود میباشد. مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی-مقطعی 203 پرسشنامه توسط بهورزان و آببانان روستایی تکمیل و توسط نرم آفزار آماری SPSSنسخه20 تجزیه تحلیل گردید. به منظور پایش کیفی منابع آب روستاهای شهرستان مرند 88 نمونه براي آنالیز میکربی و 36 نمونه جهت آنالیز فیزیکوشیمیایی و بررسی عناصر موجود در آب تهیه و نتیجه با استانداردهاي موجود مقایسه گردید در نهایت دادهها با آزمون آماري آنالیز گردید. یافتهها: نتایج این مطالعه نشان داد که میزان آگاهی، نگرش و عملکردآببانان و بهورزان در سطح متوسطی قرار داشت و میانگین نمره آگاهی برای بهورزان و آببانان به ترتیب برابر56/7 و 76/6 آمد در حالی که این میزان برای نگرش بهورزان و آببانان به ترتیب 03/54 و 70/53 به دست آمد. مقایسه میانگین نمرات این دو گروه با استفاده از آزمون t-مستقل نشان داد که در سطح 05/0 = α اختلاف معنیداری بین آگاهی بهورزان و آببانان وجود دارد (007/0=P-value) و همچنین در سطح 01/0 = α اختلاف معنی دار بین نگرش بهورزان و آببانان وجود داشت. در فصل بهار 3 درصد و در فصل تابستان 7 درصد آبهای آشامیدنی روستاهای مورد مطالعه آلودگی کلیفرمی داشت. pH همه نمونهها در دامنه محدوده استاندارد(8/7-1/7) قرار داشت. در 41 درصد موارد کلر آزاد باقیمانده در حد استاندارد بوده، درحالیکه در 59 درصد نمونههاکلر آزاد باقیمانده بالاتر یا پایینتر از حد استانداردقرار داشت. یون فلوراید در67 درصد موارد در حد مجاز و در 33 درصد موارد کمتریا بیشتر از حد مجاز بود. سایرپارامترها نیز همگی در حد حداکثر مجاز و مطلوب قرار داشتند. بحث و نتیجهگیری: در این مطالعه از بعد بررسی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد کارکنان مشاهده گردید که با افزایش میزان تحصیلات کارکنان میزان آگاهی آنها نیز افزایش مییابد ولی این افزایش آگاهی تاثیری بر افزایش نگرش و عملکرد کارکنان ندارد، لذا لازم است کلاسهای توجیحی برای آببانان روستاها جهت آموزش نحوه کلرزني زنی صحیح منابع آبی، با توجه به خصوصیات و ویژگيهای هر منبع برگزار گردد. همچنین با در نظر گرفتن رهنمودهای سازمان بهداشت جهانی مشخص گردید که کیفیت میکربی آبهای آشامیدنی روستایی شهرستان مرند در دو فصل بهار و تابستان 1397 در وضعیت خوبی قرار دارد.
URI
http://dspace.tbzmed.ac.ir:8080/xmlui/handle/123456789/60183
Collections
  • Theses(HN)

Knowledge repository of Tabriz University of Medical Sciences using DSpace software copyright © 2018  HTMLMAP
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of KR-TBZMEDCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Knowledge repository of Tabriz University of Medical Sciences using DSpace software copyright © 2018  HTMLMAP
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV